Hlavní obsah

Průzkum: Čechům vadí přílišné zasahování EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dvě pětiny lidí si myslí, že Evropská unie ovlivňuje život v České republice více, než by bylo zdrávo. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury STEM. Podíl oslovených, kteří zastávají tento názor, se přitom postupně zvyšuje.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podle průzkumu STEM jsou Češi k EU zdrženliví.

Článek

EU je v rámci průzkumu jedinou institucí, u níž sociologové zjistili výraznější proměnu v názorech respondentů. V devadesátých letech se lidé mnohem častěji domnívali, že EU má v České republice slabý vliv. Zatímco ještě před osmi lety bylo přesvědčeno o tom, že EU příliš ovlivňuje dění v Česku, 15 procent oslovených, nyní je to již 41 procent.

Nespokojenost vyjádřili Češi také s kompetencemi ministrů, poslanců a senátorů. Naopak více prostoru by si podle dotázaných zasloužily odbory a obecní a městské úřady.

Vliv institucí na život v ČR (v %)
velkýpřiměřenýmalý
Ústavní soud176914
Prezident186715
Krajské úřady146521
Evropská unie414712
Ministři34597
Odbory114643
Zdroj:STEM

Ideálním představám se podle oslovených nejvíce blíží tři instituce - Ústavní soud, úřad prezidenta republiky a krajské úřady. O nich jsou zhruba dvě třetiny občanů přesvědčeny, že mají takový vliv, jaký je potřebný. O zbývajících institucích již poměrně značná část soudí, že jejich působení na život v ČR je buď příliš velké, nebo naopak menší, než by bylo žádoucí.

Lidé si nejčastěji přejí silnější vliv odborů a městských a obecních úřadů. Podle pětiny respondentů by bylo potřebné posílit také vliv Senátu, představy lidí o horní komoře jsou ale velmi nejednoznačné a rozporné. Mínění, že jde o instituci, která je příliš slabá, se totiž objevuje skoro stejně často, jako opačné přesvědčení, že jde o instituci, jejíž vliv je nadměrně velký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám