Hlavní obsah

Blair a Chirac chtějí překonat rozpory Francie a Velké Británie

– PAŘÍŽ

Britský premiér Tony Blair a francouzský prezident Jacques Chirac po páteční schůzce prohlásili, že jsou odhodláni odstranit rozpory mezi oběma zeměmi v záležitostech Evropské unie. Rozpory jsou známé, důležitá je vůle je řešit, řekl Blair. Mezi oběma zeměmi panuje nesoulad ohledně rozpočtu EU i ohledně celkové vize unie pro další léta.

Článek

Blair a Chirac se střetli na červnovém summitu EU v Bruselu. Blair tam podmínil zrušení slevy britského příspěvku do rozpočtu unie revizí výdajů, zvlášť na zemědělství. To odmítal Chirac. Rozpočet na léta 2007 až 2013 tak nebyl schválen.

Neshoda panuje i ohledně sociálního modelu a další politické integrace unie. Blair opět řekl, že velkou výzvou pro Evropskou unii je globalizace a že unie musí najít taková řešení svých problémů, která jí umožní této výzvě čelit. Za "klíčová slova"  přitom označil konkurenceschopnost ale také  solidaritu.

Chirac uvedl, že o mezinárodních otázkách, jako je Irák nebo Blízký východ, se nemluvilo, ale že britské a francouzské názory například na Blízký východ jsou velmi blízké, pokud ne shodné.

Reklama

Výběr článků

Načítám