Hlavní obsah

Český premiér jednal se členy britské vlády hlavně o EU

BRIGHTON

Premiér Jiří Paroubek v úterý využil své účasti na výroční konferenci britské vládní Labouristické strany, aby v jednání zejména s ministrem financí Gordonem Brownem a zahraničí Jackem Strawem zdůraznil zájem ČR na urychlené přípravě rozpočtu Evropské unie. Británie jako předsedající země unie se podle jeho slov chce rozpočtu věnovat v listopadu, tedy před závěrem svého mandátu.

Článek

Večer se Paroubek krátce neformálně sešel s premiérem Tonym Blairem i jeho ženou Cherie. Na otázku před setkáním, zda využije příležitosti, aby se Blaira zeptal, jak se vyhrávají volby třikrát po sobě, Paroubek řekl s úsměvem, že se toho jistě dotknou. Kromě Blaira se Paroubek sešel také s britským vicepremiérem Johnem Prescottem, do jehož kompetence patří i bývalý Paroubkův ministerský resort, tedy místní rozvoj.

Volební lídr ČSSD společně s delegáty a dalšími zahraničními hosty vyslechl odpoledne zhruba hodinový, sebevědomý projev Tonyho Blaira o změnách, reformách, globalizaci a přípravě na čtvrté volební vítězství. Řekl, že v něm nalezl několik inspirujících myšlenek a argumentů. Uvedl mezi nimi tezi, že přístup ke kvalitnímu vzdělání nesmí být privilegiem jen pro některé, nebo že budoucnost musí být založena na sociální spravedlnosti.

Obsáhleji v úterý Paroubek jednal s ministrem zahraničí Jackem Strawem a financí Gordonem Brownem. "Především jsme hovořili o finanční perspektivě (rozpočtu) Evropské unie a náplni mimořádného summitu," shrnul hlavní body.

Paroubek potvrdil, že jeho vláda chce, aby se EU o rozpočtu bavila co nejdříve, protože na něm závisí také příprava českých vnitropolitických dokumentů. Návrh rozpočtu byl připraven už v červnu, ale pro neshody zejména mezi Británií a Francií ohledně britského přeplatku a francouzských příjmů ze společné zemědělské politiky nebyl přijat.

Blair svolal konferenci šéfů států a vlád EU k zamyšlení nad budoucností unie do malebného bývalého paláce Jindřicha VIII. Hampton Courtu na konec října. Britové nyní z tohoto pohledu sledují s jistým napětím vývoj koaličních jednání v Německu, protože bez premiéra tohoto vlivného státu by konference postrádala smysl. Paroubek předpokládá, že vedle obecných témat se bude hovořit o sociální problematice a o celkové reformě unijního rozpočtového hospodářství.

Reklama

Výběr článků

Načítám