Hlavní obsah

EU chce mít jedno schéma pro oddlužení chudých zemí

MANCHESTER

Ministři financí EU se v sobotu dohodli, že podzimnímu zasedání Světové banky a Mezinárodního měnového fondu předloží společné schéma oddlužování chudých zemí. Každá země unie si naopak zvolí sama způsob, jak bude naplňovat dohodnuté mety pomoci "třetímu světu".

Foto: , Novinky
Článek

"Domluvili jsme se, že budeme formulovat jednotnou pozici, pokud jde o oddlužení, a že nebudeme zpřísňovat jeho podmínky. Důraz na jednotu byl velmi důležitý, zvláště ve vztahu ke Spojeným státům," řekl český ministr financí Bohuslav Sobotka novinářům po zasedání.

Ministři vyhlásili podporu návrhu osmi nejsilnějších zemí světa (G8) vymazat zbývající dluhy vybraných nejchudších států. Sdělili, že skupina členů EU se rozhodla vytvořit zvláštní mezinárodní finanční mechanismus pro pomoc rozvojovým zemím, další míní zdaňovat letenky a někteří budou postupovat klasickou cestou přímé pomoci ze státního rozpočtu.

Původní členské státy EU se letos na jaře zavázaly zvýšit tuto pomoc do roku 2010 na 0,56 procenta hrubého domácího produktu a v dalších pěti letech až na 0,7 procenta HDP. Pro nové členy platí limit 0,17 procenta HDP. Česká republika je zatím mezi nováčky nejštědřejší - dává 0,10 procenta HDP.

"Limit, ke kterému se zavázaly staré členské státy, je pro nás v nejbližších letech nedosažitelný," řekl Sobotka. Podotkl ovšem, že ČR chce svůj příspěvek postupně zvyšovat a sdílí filozofii, kterou se rozvojová pomoc EU řídí.

Zopakoval, že Praha nemíní zavádět povinnou daň z letenek; ponechá na cestujících, aby případný příplatek na rozvojovou pomoc dobrovolně uhradili. Nevadí mu však, že členové EU nebudou postupovat jednotně - každý by měl podle něj financovat své závazky, jak uzná za vhodné.

Jeho slovenskému kolegovi Ivanu Miklošovi se nezamlouvalo, jak se EU o zdanění letenek dohadovala. Vyjádřil obavu, že různé režimy vyvolají v EU pnutí. "Není-li šance, aby to přijaly všechny země, ale jen některé, hrozí deformující efekt a spekulace," řekl ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám