Hlavní obsah

Podnikatelé si z Phare 2003 rozdělí přes půl miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čeští podnikatelé si mezi sebe rozdělí z programu Phare 2003 - Technologie 18 miliónů eur (asi 540 mil. Kč). Ze 333 projektů, které usilovaly o dotace v rozmezí 70 tis. až 300 tis. eur (asi 2,1 až 9 mil. Kč), jich nakonec uspělo 85. Novinky o tom v pondělí informovala vládní agentura CzechInvest.

Článek

"Program Technologie umožnil malým a středním podnikům získat peníze na zavedení nových technologií, modernizaci výrobních zařízení nebo nákup know-how. Podporu ale bylo možné získat na celou řadu dalších nákladů přímo spojených s projektem, například na zavedení standardu jakosti ISO, na stavební úpravy a další," uvedl ředitel odboru řízení rozvojových programů CzechInvestu Radim Konečný.

K programu má výhrady Hospodářská komora ČR. Ten, kdo splní předem dané podmínky, by měl podle jejího prezidenta Jaromíra Drábka finance získat automaticky. "Pokud uspěje 85 projektů z 333, pak téměř 250 firem vynaložilo nemalé prostředky na vytvoření projektu naprosto zbytečně," dodal.

Projekty, které se hodnotitelská komise nakonec rozhodla podpořit, jsou podle Konečného kvalitní. "Svědčí o tom nejlépe to, že přidělené dotace se v naprosté většině pohybují v horním rozmezí možné finanční podpory," poznamenal.

Příjem žádostí do programu Phare 2003 - Technologie už byl zastaven. Nyní ale existuje řada jiných programů, díky nimž mohou malí a střední podnikatelé, ale i jiné subjekty jako města, obce kraje či univerzity, čerpat peníze ze strukturálních fondů EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám