Hlavní obsah

Ministerstvo může čerpat z EU tři miliardy na zkvalitnění školství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na zkvalitňování českého školství může republika z fondů Evropské unie vyčerpat do roku 2006 přes tři miliardy korun. Ministerstvo školství již vypsalo sedm kol výběrového řízení a v jejich rámci dostalo žádosti o podporu více než 400 projektů. Peníze dali už více než 60 z nich a zhruba dalších 50 by měli úředníci schválit do konce července.

Článek

Peníze z evropského fondu jsou určeny zejména na zkvalitňování výuky ve školách, rozvoj celoživotního vzdělávání a vědu a výzkum.

První výzvu k předkládání systémových projektů vyhlásilo ministerstvo loni v srpnu. Uspěly v ní například dva projekty úřadu, které byly zahájeny hned v září. Jeden má za cíl ověřit školní vzdělávací programy na druhém stupni vybraných základních škol, které v budoucnu nahradí současné osnovy. Díky druhému projektu získal úřad peníze na úpravu vzdělávacích programů v sedmém ročníku základní školy. Žákům sedmé třídy tak přibyla jedna hodina, která je určena na rozvíjení kompetencí prostřednictvím volitelných předmětů.

Ministerstvo školství chce vypsat do konce tohoto roku další výzvu pro předkládání projektů. Peníze mohou na své projekty získat i vysoké školy. Podle ministerstva byly jejich materiály velmi kvalitní, a proto podpoří minimálně 50 z nich, možná jich nakonec bude až 100. Peníze by se měly dostat na každý druhý projekt.

Reklama

Výběr článků

Načítám