Hlavní obsah

V Evropské komisi působí zatím 140 Čechů

– BRUSEL/PRAHA
Právo, Iveta Kramešová

Rok po vstupu Česka do Evropské unie zaměstnává Evropská komise 140 Čechů ve stálém pracovním poměru. Všichni uspěli v náročných konkursech. Mimo ně působí v EK blíže neurčený počet lidí v dočasném pracovním poměru nebo detašovaných národních expertů.

Článek

Ačkoli podle číselných údajů se Komisi daří plnit cíle spojené s najímáním nových pracovníků, řada problémů přetrvává. Na "evropskou" pracovní nabídku totiž netrpělivě čekají desítky dalších uchazečů, kteří se rovněž ocitli na seznamech personálních rezerv.

Místopředseda Komise a komisař pro vnitřní chod je nicméně s tempem přijímání pracovníků spokojen. "Rozšíření nemá co do rozsahu obdoby. Já sám jsem připraven za pomoci podrobného sledování a průběžného hodnocení výsledků zajistit, aby do roku 2010 Komise přijala co nejkvalifikovanější pracovníky a zároveň zajistila rovnoměrné rozložení národností na všech stupních a ve všech svých útvarech," řekl včera v Bruselu.

Chybějí překladatelé, právníci a auditoři

Zdůraznil rovněž, že většina úředníků z nových zemí přišla na začátečnické posty: obsazování manažerských míst, zejména na střední úrovni, pokulhává. Největší poptávka je nyní v Bruselu podle tamních informací po auditorech, právnících a překladatelích, kterých je stále velký nedostatek.

Komise si stanovila orientační celkový cíl pro přijímání pracovníků z desítky nováčků v sedmiletém přechodném období (2004-2010) na 3441 stálých míst. Do začátku dubna 2005 přijala Komise 1081 úředníků a dočasných zaměstnanců z nových členských států, přičemž cíl byl 814 pro rok 2004 a 715 pro rok 2005, celkem tedy 1529.

Nejvíce je Poláků (249), nejméně Kypřanů (24). Komise zaměstnává momentálně 21 853 úředníků, z toho nejvíce Belgičanů, Italů a Francouzů. Konkursy provádí úřad společný pro všechny instituce EU, které si pak absolventy rozdělují.

Skluz podle komisaře způsobují také některá generální ředitelství EK, která se do přijímání nových lidí nehrnou. Ujistil však úspěšné uchazeče, že pokud se dostali na seznam rezerv, mají nadále značnou šanci práci v Unii získat.

Peníze jako lákadlo

Na práci v evropských institucích je lákavé i její ohodnocení. Vysokoškolák bez praxe totiž dostane nástupní plat ve výši 4 tisíc eur (120 tisíc korun).

Zmíněných 3441 míst, která má Komise za cíl, zahrnuje i 50 ve vrcholovém a 189 ve středním managementu. Na úrovni generálních ředitelů a zástupců bylo rozhodnuto o pěti z celkem 10 jmenování.

Právě v této kategorii Česko vede: získalo dva vysoké úředníky, ačkoli původně pro něj bylo vyhrazeno jen jedno křeslo zástupce generálního ředitele. Jako první z nováčků se prosadila Marie Bohatá, jež se stala zástupkyní šéfa statistického úřadu Eurostat. Diplomata Karla Kovandu zase Komise v únoru jmenovala zástupcem ředitele vlivného direktoriátu pro vnější vztahy.

V kategorii o stupínek nižší (ředitelé a hlavní poradci) nabízí EK nováčkům 41 postů, z toho šest pro ČR. Z Čechů zatím bodoval Ladislav Miko (generální ředitelství pro životní prostředí).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám