K přípravě tohoto pokrmu budeme potřebovat jednoho bažanta, 80 gramů slaniny, kuličkový pepř, nové koření, bobkový list, 80 gramů másla, středně velkou cibuli, sůl, 2 dl smetany, deci suchého bílého vína, kávovou lžičku hladké mouky a citrón.

Postup

Bažanta očistíme, protkneme jednou polovinou slaniny a osolíme. Do pekáče dáme máslo, zbytek slaniny, všechno koření a nakrájenou cibuli. Na to položíme bažanta, přiklopíme pokličkou a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme ho hodinu, podle potřeby i déle. Pravidelně maso podléváme, těsně před dopečením ho podlijeme vínem.

Pak bažanta vyjmeme, do pekáče vsypeme lžičku mouky, základ podlijeme vodou, přidáme do něj smetanu a dochutíme citrónovou šťávou. Maso naporcujeme a prohřejeme ve smetanové omáčce.