Hlavní obsah

Vánoční vystoupení Evy Urbanové

Novinky, Vladimír Říha, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pondělí vystoupila operní pěvkyně Eva Urbanová na nadačním koncertě na Pražském hradě, ve čtvrtek ji čeká recitál s klavírem ve Smetanově síni a v neděli tradiční vánoční koncert v Kongresovém centru. Na trhu se objevila i deska Vánoce s Evou Urbanovou.

Článek

Co dnes večer publikum v Obecním domě uslyší?

Biblické písně Antonína Dvořáka, Nové slovenské písně Bohuslava Martinů a Janáčkovu Moravskou lidovou poezii v písních. Na klavír mne doprovodí David Švec, korepetitor z Národního divadla, se kterým si dobře rozumíme. Těším se hlavně na Biblické písně - vždy dojdu až na dno své duše.

Koho jste si pozvala na nedělní Vánoční koncert v Kongresovém centru jako spoluúčinkující?

Hlavním kolegou bude ruský tenorista Oleg Kulko, se kterým vystupuji v Metropolitní opeře i v Národním divadle.

Zazpíváme duety ze světových oper a i závěr Rusalky, pak budou následovat tradiční koledy a vánoční písně. Pokračuji i v tradici uvádění mladších kolegů, pozvala jsem i Ladislava Elgra a Zdeňka Plecha. Nový je dirigent, Kanaďan Richard Bradshaw z Toronta. Doprovázet nás bude orchestr Národního divadla.

Jak budete trávit Vánoce?

S rodinou v západních Čechách. Snažím se vždy přizpůsobit své plány tomu, abych o Vánocích mohla být doma a letos se to podařilo. Zpíváme koledy, pečeme kapra a jdeme s maminkou do kostela. Možná si tam i zazpívám.

Co vás čeká v nejbližší době na jevišti?

Hned 1. ledna zpívám v Národním divadle Libuši, pak se již soustředím na další role. Čeká mne v únoru role Tosky v norském Oslu, pak v Metropolitní opeře Santuzza v Sedláku kavalírovi a opět Tosca ve Španělsku.

S Národním divadlem pak ve Wiesbadenu vystoupím jako Adriana Lecouvreur a budu tam mít i galakoncert. V červenci mne v Litomyšli čeká koncertní provedení Tannhäusera.

Domácí kritiku jste naposledy nadchla titulní rolí v Adrianě Lecouvreur na Národním divadle. Kdy vás v ní zase uvidíme?

Až v červnu. Na této roli, první v mé kariéře, jsem pracovala rok a půl.

Pomáhala mi profesorka paní Kotnárová a slavná italská pěvkyně Renata Scotto. Jsem ráda, že v ní mohl se mnou zpívat i můj častý partner Oleg Kulko.

Tuto sezónu dovršíte 15 let působení na Národním divadle. Co pro vás ND znamená a co vás dalšího na jevišti ND čeká?

Můj vztah k Národnímu divadlu a vůbec k Čechám je pro mne stále to nejdůležitější. Uvědomuji si jména všech mých kolegů, kteří v ND působili.

Nyní zpívám hlavně ve světě, ale zůstávám stále členkou ND. Z dalších rolí mne tam po zmíněné Libuši a Adrianě čeká v září Kostelnička v nové inscenaci Její pastorkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám