Hlavní obsah

Meteorologové ještě přesně nevědí, jaké bude na Vánoce počasí

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Meteorologové ještě nevědí přesně, jaké počasí bude na Vánoce. Zatím to vypadá, že na horách by měl být sníh, ale v nížinách musíme počítat se sněhem a deštěm.

Článek

"Modely to zatím tak ukazují. Spíše se přikláníme k dešti, ke střídavému počasí. V příštích dnech ale budeme předpověď stále upřesňovat, a není vyloučeno, že i v nížinách mohou padat sněhové vločky," řekl Právu ve středu Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Informoval, že inverzní počasí tento týden zůstane. Znamená to, že na horách bude převážně pěkně a slunečno, ale v nížinách naopak zataženo, s nízkou oblačností, místy mlhy, ojediněle mrholení, a to i mrznoucí. "Varujeme řidiče, aby dávali pozor, protože mrznoucí mrholení jim může způsobit vážné komplikace při jízdě," řekl Seifert.

V pátek by mělo být zataženo nízkou oblačností, místy mlhy, ojediněle mrznoucí mrholení, na horách jasno. Noční teploty -1 až -5, odpolední 1 až 5 stupňů.

V sobotu by mělo být stejné počasí, možná v nižších polohách více sluníčka. V neděli se ale na celém území republiky očekává oblačno až zataženo, ojediněle déšť, na horách od 1000 m nad mořem sněžení. Noční teploty -1 až -5, denní 1 až 5 stupňů.

Od pondělí do čtvrtka příštího týdne by mělo být opět zataženo, místy slabý déšť, později jasno. Noční teploty nula až -5, denní nula až 5 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám