Hlavní obsah

EK bude řešit odstřely šelem na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenští ekologové zaslali Evropské komisi (EK) dopis, v němž si stěžují na nezákonný lov šelem v zemi. Povolení mají získávat prominenti. K protestu se v úterý přidali i čeští a polští aktivisté. U nás proti postupu Bratislavy protestuje hnutí Duha. Lov v SR údajně ohrožuje populaci vlků a medvědů také v ČR.

Článek

Duha žádá české ministerstvo životního prostředí, aby intervenovalo ve věci u slovenského ministra Laszla Mikloše.

Hnutí uvádí, že na Slovensku bylo vloni zabito 113 vlků. Letos tamní myslivci požádali o odstřel 101 medvěda. Zatím získali osmdesát povolení, a to i přesto že prokazatelně škodilo jen sedmnáct šelem.

Úřad navíc odmítá zveřejnit jména lovců, kteří zvířata zabíjejí, ani částky, které za odstřely platí.

Peníze nazmar?

Duha uvádí, že Ministerstvo životního prostředí ČR připravuje na ochranu velkých šelem nákladný záchranný program. Nebude-li ale Praha naléhat na Bratislavu, aby okamžitě ukončila vydávání povolení ke střelbě, přijdou peníze vniveč.

Na postup úředníků v SR si stěžují také tamní a polské ekologické organizace. Slovenské Lesoochranárské zoskupenie VLK včera zaslalo EK a Radě Evropy oficiální stížnost týkající se porušování Bernské úmluvy a směrnice o ochraně přírodních stanovišť.

Lov šelem v SR:

  • v roce 1999 vydalo ministerstvo životního prostředí SR vyhlášku, která legalizovala lov vlku v době od 1. listopadu do 15. ledna. V letech 2000-2002 bylo zastřeleno 324 zvířat.
  • Medvěd hnědý je v SR celoročně chráněný zákonem o ochraně přírody a krajiny. V tzv. "odůvodněných případech" je možné vydat zvláštní povoleni - udělit výjimku ze zákazu lovu.
  • Polský náměstek ministra životního prostředí Zbingniew Witkowski uvedl, že Varšava bude žádat o vytvoření 30 km nárazníkové zóny na polsko-slovenské hranici se zákazem lovu šelem.
  • vlk a medvěd jsou zařazení mezi přísně chráněné druhy živočichů v tzv. Bernské úmluvě o ochraně evropské fauny a ve směrnici EU o stanovištích
  • povolení lovu vlku a medvědů v SR prý nesplňuje podmínky pro udělování výjimek, které evropská směrnice i Bernská úmluva stanoví.

Zdroj Duha

Proti odlovu šelem v SR se bude dnes protestovat také před slovenským velvyslanectvím ve Varšavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám