Grilované vepřové kotlety s pikantní omáčkou

Potřebujeme: 4 vepřové kotlety (po 15 dkg), mletý pepř, mletá sladká paprika, 1 lžíce oleje. Omáčka: 2 lžíce oleje, 1 sterilovaná okurka, 2 lžičky hladké mouky, 1,5 dl smetany ke šlehání, 4 lžíce bílého vína, 1-2 lžíce kvalitní hořčice, citrónová šťáva, 1 lžička sójové omáčky, několik kaparů nebo černých oliv, špetka cukru, sůl.

Postup: Kotlety po obvodu a u kostí mělce nařízneme, jemně naklepeme, potřeme olejem, okořeníme a složíme na sebe do hlubší misky. Necháme v chladničce chvíli odležet. Před přípravou kotlety urovnáme do původního tvaru, potřeme olejem, vložíme do rozehřátého grilu na rošt potřený olejem, pod rošt položíme alobal na šťávu z masa a opékáme 4-6 minut. Pak kotlety obrátíme, potřeme olejem a pečeme stejnou dobu. Osolíme a hned podáváme s omáčkou.

Příprava omáčky: Na oleji osmahneme okurku nakrájenou na kostičky, poprášíme ji moukou, opět osmahneme, zalijeme smetanou a vínem a za stálého míchání krátce povaříme. Podle potřeby přidáme asi 3 lžíce vody. Omáčku ochutíme hořčicí, nakrájenými olivami, citrónovou šťávou a cukrem, přisolíme, prohřejeme a hned podáváme.

 

Ďábelské toasty

Potřebujeme: 8 plátků bílé veky nebo toastového chleba, tvrdý sýr.

Postup: Plátky veky prohřejeme pod grilem, potřeme horkou pomazánkou, posypeme nastrouhaným sýrem a grilujeme, až se sýr roztaví. Hned podáváme. Pomazánka: Maso drobně nakrájíme. Cibuli nakrájíme na půlkolečka, zpěníme na oleji, hned vmícháme papriku, po zpěnění přidáme lečo, protlak, rozetřený česnek, maso a dusíme, až pomazánka zhoustne.

Osolíme. Pomazánka: 20 dkg dušeného nebo pečeného masa, 20 dkg sterilovaného leča, 1 cibule, mletá sladká i pálivá paprika, 2 lžíce rajčatového protlaku, 3 lžíce oleje, česnek, sůl.

 

Kapr s cibulí na víně

Potřebujeme: 4 porce kapra, chilli, 1 dl bílého vína, 3 střední cibule, sůl, olej, bobkový list, 1 stroužek česneku, petrželka.

Postup: Porce kapra okořeníme chilli, pokapeme vínem, proložíme cibulí nakrájenou na tenká kolečka a necháme chvíli odležet. Pak je osušíme, otřeme, osolíme, potřeme olejem, kůží dolů vložíme na pánev (nebo do ohnivzdorné misky) s trochou oleje a opékáme pod grilem.

Mezitím zpěníme na oleji zbylé cibule nakrájené na kolečka, zalijeme je vínem, přidáme bobkový list, rozetřený česnek, usekanou petrželku a krátce je podusíme. Porce kapra grilujeme 6 minut, pak je obrátíme a grilujeme 3 minuty. Podlijeme je vinnou směsí a grilujeme, až porce změknou. Cibuli s vínem pokapeme 2-3 lžícemi vody. Podáváme se smaženými bramborovými hranolky.

 

Kuře na rožni

Potřebujeme: 1 kuře (o hmotnosti asi 1,2 kg), sůl, grilovací koření nebo kari, petrželka nebo 2 lístky máty, 2 dkg másla, citrónová šťáva, olej.

Postup: Kuře osolíme a okořeníme na povrchu i uvnitř, do kuřete vložíme bylinky a máslo a necháme v chladu odležet 2 hodiny. Čtvrt hodiny před grilováním kápneme do kuřete trochu citrónové šťávy, kuře ovineme silnou bílou nití a nabodneme je na grilovací tyč a na obou koncích upevníme háčky z drátu s hroty: háčky navlékneme na tyč a hroty zapíchneme do masa, aby se kuře otáčelo s rožněm.

Máslo rozehřejeme s trochou oleje a s kořením, potřeme kuře a touto směsí je potíráme. Grilujeme je 55-65 minut za stálého otáčení v plynovém nebo elektrickém grilu nebo nad vyšší vrstvou žhavého popela. Vpichem grilovací jehly do kloubu stehna zjistíme, zda je kuře propečeno. Asi 15 minut před koncem grilování podložíme kuře miskou vyrobenou z dvojitého alobalu (u venkovního grilu dáme misku na žhavý popel) a zachytíme šťávu z kuřete, kterou podáváme zvlášť.

 

Vepřové ražniči s játry

Potřebujeme: 30 dkg vepřové kýty (nejlépe z ořechu), 20 dkg vepřových nebo drůbežích jater, 10 dkg anglické slaniny, 4 malé cibule, 1 čerstvá nebo sterilovaná kapie, olej, mletý pepř, sůl.

Postup: Kýtu odblaníme, nakrájíme na řízky, naklepeme je, potom je nakrájíme na čtverečky. Potřeme je olejem, vložíme do misky, opepříme a necháme 1-2 hodiny odležet. Játra můžeme namočit přes noc do mléka, čímž se zjemní, před přípravou je opláchneme, odblaníme, nakrájíme na plátky, potom na čtverečky. Slaninu nakrájíme na tenké plátky, potom na čtverečky, cibule na kolečka, kapii na kousky.

Vepřové maso osušíme a střídavě s připravenými potravinami napícháme na 4 kovové jehly nebo na špejle. Potřeme je olejem a vložíme do rozehřátého grilu na rošt potřený olejem. Pečeme je 14-16 minut, přitom je často otáčíme a potíráme olejem. V kontaktním grilu pečeme ražniči při středním záhřevu asi 5 minut. Osolíme je a podáváme s rýží, promíchanou s rozinkami.