Hlavní obsah

Mistři budou soutěžit na festivalu ve Varech

Právo, Věra Míšková

Mrazivá komedie režiséra Marka Najbrta Mistři bude reprezentovat českou kinematografii na 39. Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary, který se uskuteční od 2. do 10. července 2004. Právu, které je mediálním partnerem festivalu, to potvrdila umělecká ředitelka Eva Zaoralová.

Článek

"Ač se na první pohled zdá, že je to jen historka o fandění hokeji, zachycuje v omezeném mikrosvětě řadu typických českých vlastností včetně těch nedobrých. Mistři úspěšně navazují na dobrou tradici českých tragikomedií, přitom jsou moderní, mají velmi dobře propracovaný scénář, u prvního filmu až překvapivě zralou režii a dobré herecké výkony neokoukaných tváří, které svědčí o velkém nasazení všech aktérů," řekla k tomu Zaoralová.

Producent Mistrů Pavel Strnad si účasti filmu v hlavní soutěži festivalu váží. "Pro debutujícího režiséra je přijetí do hlavní soutěže festivalu kategorie A velká pocta. Doufám, že se nám podaří zopakovat úspěch Roku ďábla, který vítězstvím v Karlových Varech odstartoval cestu na dalších patnáct mezinárodních festivalů, z nichž přivezl ještě další tři hlavní ceny," řekl Strnad.

V soutěži dokumentárních filmů bude domácí kinematografii zastupovat snímek Theodory Remundové Ničeho nelituji. Cenu za dlouholetý umělecký přínos světovému filmu dostane kameraman Miroslav Ondříček.

Pocta festivalu bude patřit režisérovi Sergiovi Leonemu (uvidíme jeho u nás dosud neuvedený film Tenkrát v Americe) a herci Johnu Cassavetesovi (Rosemary má děťátko).

Znělku natočil Martin Krejčí

Letošní festivalovou znělku natočil mladý režisér Martin Krejčí, který má na svém kontě zatím krátký film Fricasse, jenž se s úspěchem promítal například na festivalu v Cannes. Se znělkou bude souviset i plakát festivalu, jehož autorem je Aleš Najbrt, architektem 39. ročníku je Pavel Kocych.

Programu dominuje soutěž celovečerních hraných filmů, jejíž kompletní podoba se ještě dokončuje. Diváci si budou dále opět vybírat v sekcích jako Fórum nezávislých, Jiný pohled, Na východ od Západu či Horizonty, z nichž jsou již nyní známy některé lákavé tituly.

Filmy, filmy, filmy...

Uvidíme například nový film bratří Coenových Ladykillers (Lupiči paní domácí), který se v květnu představí na festivalu v Cannes, Dívku s perlou režiséra Petera Webera, která byla oceněna v San Sebastianu, Monster (Zrůda), za který dostala Charlize Theronová Oscara i Stříbrného medvěda za nejlepší ženský herecký výkon letošního Berlinale.

Zaostřeno bude na nový katalánský film, další sekce nese výmluvný název 2004: Hudební odyssea, jiná představí Film a tanec, kde uvidíme například Salome Carlose Saury. Turečtí filmoví odborníci vybrali pro Karlovy Vary deset nejlepších tureckých filmů všech dob.

Reklama

Související témata:

Související články

S Markem Najbrtem o chystaném filmu Mistři

Mistrovství světa v ledním hokeji rámuje příběh komedie režiséra Marka Najbrta Mistři, která vstoupí 1. dubna do kin. Nejde v ní však zdaleka jen o hokej:...

Výběr článků

Načítám