Hlavní obsah

Vítejte v EU: Plánovaná léčba Čechů v zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Máte to blíže k zubaři do Německa, Rakouska, Polska nebo na Slovensko? Spoléháte-li na to, že po rozšíření Evropské unie 1. května budete moci volně využívat zdravotní zařízení v jiném členském státě, máte smůlu. Zdravotní pojišťovny v ČR již oznámily, že tento typ "turistiky" rozhodně podporovat nebudou.

Článek

"V Česku je velmi kvalitní zdravotní péče, srovnatelná s péčí v zemích EU. Přesto při splnění zákonem stanovených podmínek, zejména, je-li z hlediska zdravotního stavu pojištěnce poskytnutí péče v zahraničí jedinou možností, hradíme našim pojištěncům i vyšetření a operace v cizině," sdělil Právu tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiří Suttner.

"Nemá to ale nic společného s tzv. zdravotní turistikou a důležitý je souhlas revizního lékaře," dodal.

Suttner dále konstatoval, že v této oblasti se nic radikálně měnit nebude ani po 1. květnu. České zdravotní pojišťovny budou podle něj po vstupu ČR do EU hradit zdravotnickým zařízením v členských zemích za české pojištěnce zejména nutnou a neodkladnou lékařskou péči.

Přesto ale budou rozdíly v rozsahu a úhradách poskytované péče. Záležet bude např. na tom, zda půjde o turistu, vyslaného pracovníka, pracovníka v mezinárodní dopravě, přeshraničního pracovníka - tzv. pendlera a podobně. V ostatních případech bude muset našinec ošetření v jiné zemi Unie pokrýt z vlastních peněz.

Zmíněný přístup přitom není vlastní jen VZP ale také ostatním osloveným pojišťovnám. Všechny se totiž obávají, že by tzv. zdravotní turistika po 1. květnu - výlety za "lepším" do ciziny - mohla už tak nevyrovnaný systém v této oblasti zcela rozvrátit.

"Skutečnost, že to má náš pojištěnec blíže k zubaři na Slovensko, opravdu není důvodem k uhrazení poskytnuté péče," sdělila Právu tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR Květa Kordulová.

Upozornila, že před cestou do jiného členského státu si musejí Češi po 1. květnu vyzvednout na pobočce své pojišťovny příslušný formulář. Turistům je určen typ E11, Čechům pracujícím v zahraničí E106.

"Třeba jej ani nepoužijí, ale mít ho musí. Zpětně věc vyúčtovat bude nesmírně obtížné," dodala. Kordulová navíc všem spoluobčanům doporučila se před cestou na dovolenou do EU komerčně připojistit. Důvod je prostý - v řadě členských zemí se za ošetření u lékaře připlácí.

Zítra:Léčení cizinců v ČR
.: Vaše témata posílejte:eu@novinky.cz

Vstup do EU:

zbývají 52 dny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám