Hlavní obsah

Japonci představili notebook ovládaný gesty

– BERLÍN
Novinky, Ondřej Grym

Notebooků je na trhu nepřeberně. Výrobci již těžko uživatele překvapí něčím unikátním. Japonské Toshibě se to však na berlínském veletrhu IFA podařilo - návštěvníky zaujala prototypem přenosného počítače, který bylo možné ovládat gesty.

Článek

Laptop vybavený miniaturní videokamerou v současnosti reaguje pouze na několik příkazů. Pokud mu například ukážeme rozevřenou dlaň (jako modelka na obrázku), vyhodnotí přístroj tento signál jako "stopku" a pozastaví přehrávání. Pokud na něj jakoby zamáváme, film opět spustí. Dodejme, že se jeho "umělý mozek" během zkoušky ani jednou nespletl.

:. Své pokyny vidí uživatel přímo na obrazovce notebooku. Foto: NOVINKY/Ondřej Grym

Podle Toshiby je zatím notebook ve formě ranného prototypu a na prodejní pulty se ještě nechystá. Společnost rovněž neupřesnila cenu tohoto přenosného počítače.

Pokud přístroji z rodiny Qosmio nahlédneme pod hardwarovou pokličku, zjístíme, že mu pod kapotou bije dvoujádrový čip Intel Core 2 Duo, který pohání operační systém Windows Vista Home Premium. Celek doplnil 1 GB operační paměti a 320 GB pevný disk.

:. Laptop je uvařen z velmi chutného železa, jak dokládá snímek. Foto: NOVINKY/Ondřej Grym

Na své si přijdou také hráči, neboť v notebooku pracuje grafická karta GeForce 8600M GT. Třešničkou na dortu je přítomnost vypalovací HD DVD-R mechaniky, která umí zapsat na dvouvrstvý kotouč velikosti klasického DVD až 30 GB dat.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám