Hlavní obsah

Rekordní Diváckou cenu deníku Právo vyhrály Vratné láhve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Jako první byla na slavnostním závěrečném ceremoniálu 42. karlovarského festivalu vyhlášena Divácká cena deníku Právo, kterou si odnesl Jan Svěrák se snímkem Vratné láhve. V této soutěži letos hlasoval svými vstupenkami rekordní počet zúčastněných: 54 240 lidí.

Článek

Diváckou cenu deníku Právo předávala filmová kritička těchto novin Věra Míšková do rukou Jana Svěráka. Zajímavostí byl rekordní počet hlasujících, který je tak téměř o sedm tisíc vyšší než byl v soutěži loni.

S pomocí hlasovacích kupónů mohli diváci v průběhu festivalu oznámkovat filmy na stupnici od jedné do čtyř. Tu nejlepší známku 1.18 dali domácímu soutěžnímu snímku Zdeňka a Jana Svěrákových Vratné láhve.

Český filmový succes - Vratné láhve. V titulních rolích Zdeněk Svěrák a Daniela Kolářová.

Foto MFF Karlovy Vary  

Hned v závěsu výsledkové listiny se objevil další účastník mezinárodní soutěže norský film Kurz negativního myšlení. Jeho autor Bard Breien za něj obdržel známku 1.19, jen o jednu setinu horší než měli Svěrákové. Třetí místo a známka 1.22 patří překvapivě americkému filmu z roku 1971 Harold a Maude, pod kterým je podepsán režisér Hal Ashby.

O tom, že soutěž byla letos opravdu těsná i ostrá, svědčí fakt, že například až na šestém místě se umístil za známku 1.23 Quentin Tarantino s filmem Grindhouse: Auto zabiják. Naopak jedenáctá skončila známá česká dokumentaristka a ex-ministryně kultury Helena Třeštíková s časosběrným dokumentem Marcela, kterou ohodnotili diváci známkou 1:25.

Reklama

Výběr článků

Načítám