Hlavní obsah

Korzety a podprsenky z filmových pásů zaujaly

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Večerní šaty, sukně, kalhoty, ale také korzet a podprsenky nebo nejrůznější klobouky a pantofle vytvořili ve čtvrtek z filmových pásů v rámci happeningu nazvaného Filmový šatník karlovarští výtvarníci v Tržní kolonádě v Karlových Varech.

Článek

Happeningová akce, kterou letos Unie výtvarných umělců (UVU) Karlovarského kraje pořádala v rámci filmového festivalu už po sedmé, přilákala během dne stovky festivalových návštěvníků.

"Sešlo se nás tady zhruba dvanáct členů a od rána vytváříme z filmových pásů filmové šaty," uvedla manažerka UVU Štěpánka Bergerová. "Lidé, kteří se tu u nás zastavují, jsou hlavně překvapení, co všechno lze z filmových pásů vyrobit," ukazovala Bergerová na desítky mladých lidí, kteří si v Tržní kolonádě zkoušeli šaty vyrobené z filmů.

Výtvarníci při happeningu vyrobili kromě klasických šatů i ojedinělé střihy, například extravagantních klobouků nebo podprsenek. "Kdo chce, tomu na památku ušijeme kravatu na míru," usmívala se Bergerová. Mezi exponáty byly ale například také pantofle nebo turecký fez. "Autor Jiří Kožíšek je ze Strakonic, kde se vyráběly ve Fezku," komentovala inspiraci Bergerová. Samotný Kožíšek, stávající předseda UVU, vysvětlil, jak výtvarníci Filmový šatník vymysleli. "Přišel náš člen Eda Milka a říkal, že dostal spoustu ramínek, zda by se nedaly nějak využít a téma už bylo na světě," uvedl Kožíšek.

UVU pořádá filmový happening už sedmým rokem. Začal Filmosečí a přes Filmový déšť, koberec a koupel v loňském roce se dostal k letošnímu šatníku. "Uvidíme, co nás napadne na příští rok. Zhruba před třemi roky jsme si mysleli, že témata jsou vyčerpaná, ale jak se ukazuje, není to zdaleka pravda," uzavřel Kožíšek.

Reklama

Výběr článků

Načítám