Hlavní obsah

Hostinští ve Varech šidí festivalové hosty

Právo, Rudolf Voleman
KARLOVY VARY

Hosté filmového festivalu v Karlových Varech si letos nemohou být vůbec jistí, že je místní podnikatelé neošidí, když se u nich budou chtít najíst nebo třeba jen občerstvit. Vyplynulo to z kontrol inspektorů České obchodní inspekce (ČOI), které během letošního ročníku festivalu ve městě provádí.

Článek

Při celkem třiceti devíti kontrolách zjistili inspektoři osmnáct nedostatků. Jenom v úterý, kdy si vzali kontroloři na mušku mimo jiné i tři občerstvovací stany v okolí hotelu Thermal, z celkových čtrnácti kontrol zjistili v devíti případech nedostatky. ČOI chce kontrolovat prodejce až do konce festivalu, protože dosavadní zjištěné nedostatky jsou mnohem častější a závažnější, než například při kontrolách loňských.

"Hlavně se jedná o nedostatky v předražení nákupů," uvedla vedoucí karlovarského pracoviště ČOI Marie Svachová. "Ve dvou případech neměla měřidla v provozovnách úřední ověření," dodala vedoucí s tím, že nejdříve, ještě před zahájením festivalu, kontrolovali inspektoři celkem dvacet jeden hotel a ostatní ubytovací zařízení ve městě.

"Zde jsme zjistili celkem sedm nedostatků, především chyběly ceníky v českých korunách a zákazníkům byly nabízeny pouze ceníky v eurech," poznamenala Svachová, podle které ale byli inspektoři v jednom z hotelů jako tuzemští zákazníci diskriminováni. "Odmítli je v jednom z hotelů ubytovat," uvedl Svachová. "Na recepci se kontroloři dozvěděli, že je pro tuzemce hotel drahý a že jsou zvyklí na ruskou klientelu, ať se ubytují jinde," popisovala Svachová.

Postupně se kontroloři dostali v úterý až na stánky s rychlým občerstvením v okolí hotelu Thermal. "Jeden ze stanů byl v pořádku, v druhém ale chybělo odměrné sklo a ve třetím nás provozovatelé ošidili na špatné míře nápoje o jedenáct korun," konstatoval Svachová, podle které budou kontroly pokračovat až do konce festivalu.

"Celkem jsme dosud udělili dvanáct blokových pokud v celkovém objemu čtrnácti tisíc korun," pokračovala Svachová s tím, že s dalšími šesti provozovateli bylo zahájeno správní řízení, kde jim hrozí mnohem vyšší pokuty. Za nejzávažnější prohřešek považuje Svachová naúčtování sedmdesáti korun za nápoj, který inspektoři vůbec nedostali na stůl.: "To považuji za skutečně závažný prohřešek," uzavřela Svachová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám