Hlavní obsah

Karlovy Vary chystají unikátní retrospektivy

Právo, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První zprávy o programu 42. mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, který se uskuteční od 29. června do 7. července 2007, se týkají dvou unikátních retrospektivních přehlídek. Pod názvem Shochiku Nouvelle Vague se představí tvorba tří režisérů, kteří významně ovlivnili nástup japonské nové vlny. Budou v ní zastoupeni tvůrci narození na počátku 30. let: Masahiro Šinoda (Assassin), Nagisa Óšima (Violence at Highnoon) a Kižu Jošida (An Affair at Akitsu Spa).

Článek

Na přípravě prestižní přehlídky spolupracovalo programové oddělení s Japan Foundation a s firmou Šočiku, největším vlastníkem autorských práv v Japonsku, která zaručila její exkluzivitu mezi evropskými festivaly. Díky ní se podařilo zajistit pro Karlovy Vary převážně nově vyrobené kopie filmů, opatřené anglickými a českými titulky, a tak bude přehlídka, jíž se s největší pravděpodobností zúčastní režisér Kižu Jošida, opravdovou lahůdkou nejen pro filmové odborníky, ale i pro publikum.

Prostřednictvím sedmi filmů se karlovarský festival ohlédne rovněž za "novým Hollywoodem", který počátkem 70. let minulého století ovládli mladí tvůrci ovlivnění novými vlnami jak z Francie, tak z Japonska.

Svěží díla tehdy začínajících filmařů Martina Scorseseho (Špinavé ulice), Francise Forda Coppoly (Rozhovor), Stevena Spielberga (The Sugarland Express), Petera Bogdanoviche (Poslední filmové představení) či Terrence Malicka (Badlands) spojuje nejen větší příklon k realistickému pohledu a svobodomyslné nakládání s tabuizovanými tématy, jako je sexualita či náboženství, ale také pozoruhodné herecké obsazení, čítající řadu budoucích hvězd (Robert De Niro, Gene Hackman, Jeff Bridges a další). 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám