Hlavní obsah

Na Vánoce se většina Čechů těší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přes čtyři pětiny Čechů se na Vánoce těší, plyne z průzkumu CVVM, který byl zveřejněn v pátek. Desetina obyvatel má opačný názor. Téměř všichni lidé si na Vánoce dávají dárky, nedělají to jen tři procenta oslovených.

Článek

Na Vánoce se těší 86 procent lidí, 11 procent se na ně naopak netěší. Vánoce jsou naprostou většinu 94 procent respondentů především rodinnými svátky. Stále přežívají vánoční zvyky a tradice, alespoň některé dodržuje 85 procent oslovených. Více než polovina lidí vnímá Vánoce jako významné duchovní období (56 procent) a připomínají si narození Ježíše Krista (54 procent). Na půlnoční mši vyrazí na Štědrý den třetina respondentů. Téměř pětina oslovených se však Vánocích cítí osaměle.

Vánoce pro mě představují
anone
rodinné svátky945
připomenutí narození Ježíše5443
stres3069
čas osamění1782
čas obdarování blízkých973
obavy z výdajů za dárky4751
Zdroj CVVM

Ježíšek zůstává tradiční postavou, která nosí dárky. Uvedlo to 92 procent respondentů. Pro pět procent populace přináší vánoční dárky někdo jiný. Například rodiče nebo babička.

Přes velkou propagaci a uplatnění v reklamách se neprosadil Santa Claus, který má jen o málo lepší pozici než za dob komunismu introdukovaný Děda Mráz

Vánoční dárky nosí
Ježíšek94,4 %
Santa Claus0,3 %
Děda Mráz0,2 %
Někdo jiný (rodiče, prarodiče)5,5 %
Neví1,6 %
zdroj CVVM

Ježíškovi přitom důvěřuje 85 procent lidí, zatímco Santovi jen 17 procent a Dědovi Mrázovi 19 procent oslovených respondentů.

Anketa

Těšíte se na Vánoce?
ano
66,5 %
ne
33,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3691 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám