Hlavní obsah

Vánoce David Černý zrušil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známý sochař a výtvarník David Černý, který se kdysi proslavil růžovým tankem na Smíchově, proslul mimo jiné i velmi nekonvenčními názory i přístupem k životu. Týkají se i nejznámějších svátků v roce. Výtvarník je hrdý na svůj odpor ke konzumnímu pojetí Vánoc, jenž nemá z původním smyslem státků pranic společného.

Článek

"Vánoce jsem zrušil už před sedmi lety. Připadá mi poněkud divné, že lidé celé týdny freneticky v hektickém tempu běhají a berou útokem obchody všeho druhu. Tím se snaží naplnit přání reklamních agentur a utratit co nejvíc peněz. Jako podivná scestnost se mi jeví i to, že stoly i spíže se musí prohýbat hromadami jídla.

Dost dobře nechápu, proč se vlastně zrovna z těchto kdysi tak příjemných svátků staly dny hysterických nákupů a obžerství," prohlásil David Černý. "V dávných dobách sloužily Vánoce k tomu, aby si lidé příjemně odpočinuli a sváteční čas strávili v kruhu blízkých duchovním rozjímáním. O to víc nechápu to, co se dnes o Vánocích děje," dodal.

O Štědrém dni bude sochat

Otec slavných "Miminek", které se prohánějí po televizní věži na Žižkově, se už před čtyřiadvacátým prosincem zavře ve svém ateliéru. Vypne televizi a v ničím nerušeném klidu se bude věnovat své profesi.

"Každý rok si v prosinci tiše libuji, neboť utichne mobil a moje okolí se soustředí pouze na svátky. Vánoce využívám k tomu, že k tomu, že mohu v jejich období klidu nerušeně tvořit. Stejně tomu bude i letos, a až do konce svátků budu intenzivně pracovat na modelu k mojí nové soše," nepokrytě se raduje sochař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám