Hlavní obsah

Vánoční hvězda je pro děti nebezpečná

Poněkud temný adventní čas, který začal tuto neděli, inspiruje k nákupu vánoční hvězdy, která pro mnoho lidí symbolizuje Vánoce stejně jako jmelí. Odborníci však varují, že pryšce nejkrásnější, jak se tyto rostliny odborně nazývají, mohou ublížit, zejména malým dětem.

Článek

Jedovaté látky, jež tyto na pohled okouzlující rostliny obsahují, dokáží přinejmenším podráždit pokožku či sliznice. A pokud si caparti, jak je ostatně jejich dobrým zvykem, strčí lístky či stonky do pusy, může se dostavit nejen bolest břicha, ale i zvracení nebo průjem.

Hamburská organizace Das sichere Haus (Bezpečný domov) proto důrazně varuje rodiče, aby dávali zvýšený pozor na své potomky a raději je nenechávali s vánoční hvězdou o samotě.

Když je však nestačí uhlídat, nemusejí si hned zoufat. Při rozkousání malé části pryšce je třeba přimět dítě, aby hodně pilo. Pokud dojde k potřísnění pokožky, experti doporučují její řádné očištění. Dostane-li se šťáva do očí, je třeba ji vymývat tekoucí vodou po dobu alespoň deseti minut. Při jakémkoli příznaku otravy je však bezpodmínečně nutné povolat lékaře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám