Hlavní obsah

Lesy ČR vyřežou 400 000 vánočních stromků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Státní podnik Lesy České republiky (LSČ) dodá letos až 400 000 kusů vánočních stromků. Je to zhruba stejně jako v minulých letech. Stromky pocházejí buď z prořezávek mladých porostů, nebo z plantáží vánočních stromků. Lesům ČR patří asi polovina lesů v zemi.

Článek

Největší množství stromků ze státních lesů přijde na trh zhruba deset až 14 dní před Štědrým dnem. Drtivou většinu stromků na trh dodají lesnické společnosti, které v lesích státního podniku hospodaří. Pěstováním stromků na speciálních plantážích se v rámci LČR zabývá Lesní závod Boubín se sídlem ve Vimperku.

Ceny stromků prodávaných v režii LČR by měly zůstat na loňské úrovni. "Určí si je jednotlivé regiony," řekl mluvčí státního podniku Tomáš Vyšohlíd. Například na lesní správě v Chocni by se cena při koupi od revírníka měla pohybovat u dvoumetrové borovice kolem stokoruny a u smrčku kolem 50 korun.

Podle lesníků je mezi Čechy nejoblíbenějším vánočním stromkem smrček a borovice o výšce 175 až 200 centimetrů. "Stromek po zakoupení doporučujeme vložit do kbelíku s vodou. Na přísun vody jsou nejnáročnější smrky, nejméně pak jedle," řekl mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám