Hlavní obsah

Boží Dar chce lákat turisty na Ježíškovo město

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Boží Dar na Karlovarsku chce od příštího roku lákat turisty, a hlavně pak rodiny s dětmi, na projekt nazvaný Ježíškovo městečko. Získal už na něj více než 1,2 milionu korun jako dotaci od Karlovarského kraje a dalších 250 000 korun investuje ze svého rozpočtu.

Článek

První část projektu by měla být dokončena do poloviny příštího roku. Součástí první etapy budou například dvě Ježíškovy stezky v přírodě. Řekl to starosta Jan Horník.

Projekt Ježíškovo městečko volně navazuje na letošní akci Česko kreslí Ježíška, kterou připravila českobudějovická agentura Agency J5 právě ve spolupráci s Božím Darem. Zapojily se do ní tisíce rodin a na Boží Dar přišlo kolem 30 000 kreseb.

Z ní byla nakonec vybrána jediná, kterou namalovala sedmiletá Kačenka Burešová z Pardubicka, uvedl Horník. "Ta se bude samozřejmě objevovat na mnoha místech spolu s dalšími kouzelnými postavičkami. Chybět nebudou ani na dvou okruzích Ježíškovy stezky. Menší bude měřit 4,5 kilometru a větší 12,5 kilometru," řekl starosta.

Stezka plná domečků a pohádkových postav

Na obou okruzích by se měla objevit řada pohádkových postav a také domečky v pestrých barvách. Děti putující po trasách mohou plnit řadu úkolů a na konec vždy získají malou odměnu a upomínku na Boží Dar.

Zda bude projekt realizován v plném rozsahu a podobě, ale není podle Horníka ještě zcela jasné. "Musíme jednat s ministerstvem životního prostředí o umístění domků na části jednoho z okruhů, který vede národní přírodní rezervací. Ochranáři mají zatím námitky k barevnosti staveb," řekl.

Impulzem k projektům Česko kreslí Ježíška a Ježíškovo městečko je úspěšný projekt České pošty se zasíláním vánočních přání pro Ježíška právě na božídarskou poštu. Tady jsou v předvánoční době desetitisíce zásilek označeny příležitostným razítkem.

Ježíškovská pošta startuje v pondělí

Letos začne pošta na Božím Daru oficiálně razítkovat od pondělí 4. prosince až do 22. prosince. Česká pošta očekává, že letos prostřednictvím poštovny na Božím Daru doručí zhruba půl tuny přání Ježíškovi. Loni to bylo 415 kilogramů, uvedla mluvčí firmy Dita Václavíková.

Lidé, kteří chtějí poslat svým blízkým přání s vánočním razítkem, je musejí oznámkované vložit do obálky a poslat na adresu: Vánoční pošta 362 62 Boží Dar.

Příležitostné razítko, jež pošta používá, má každý rok jiný motiv. Letos to bude nemluvně v kolébce pod vánoční hvězdou. Loni to byla svíčka v ořechové skořápce a v předchozích letech například vánoční stromek, betlém, kapr, beránek, vločka nebo Tři králové.

Spolupráce pošty na Božím Daru s "Nebeskou poštou" není podle Václavíkové žádná náhoda. Pošta na Božím Daru je totiž nejvýš položená ve střední Evropě, a je tedy nebi neblíže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám