Hlavní obsah

Vánoční knihy - Jiří Kulhánek, Jeffery Deaver i Jim Davis

Nová várka zajímavých knižních titulů, které vyšly tento týden!

Článek

Jeffery Deaver: Hodinář

Zatím poslední kniha Jefferyho Deavera Hodinář je již sedmým příběhem geniálního kriminalisty Lincolna Rhyma a jeho týmu.

Za mrazivé prosincové noci, kdy na obloze nad New Yorkem září úplněk, jsou brutálně zavražděni dva lidé. Jejich trýznivou smrt doprovází cynická pachatelova vizitka: hodinky s ciferníkem ve tvaru měsíce, které odtikávají poslední minuty života obětí. Vyšetřování se ujímá Lincoln Rhyme se svým týmem. Na dopadení šíleného Hodináře má jen několik hodin, poněvadž pachatel dal jasně najevo, že další útok je otázkou striktně vymezeného času.

Rhyme ví, že vraha je nutné brát v tomto ohledu vážně, protože právě posedlost časem ho nutí plánovat příští masakry s přesností jemného hodinového strojku...

Domino, váz., 470 strr, 249 Kč 

Jiří Kulhánek: Stroncium

Na novou knihu nejvýznačnějšího českého autora akční sci-fi Jiřího Kulhánka Stroncium si kvůli zdlouhavým korekturám museli fanoušci počat více než rok. Stroncium vypráví pochmurný příběh z pochmurné budoucnosti, kdy na Zemi žije víc mrtvých než živých, kdy lží je víc než obvykle a kdy ledu je mnohem víc než whisky.

Klub Julese Vernea, 470 str., brož., 299 Kč

Jim Davis: Garfield mluví s plnou pusou

Pevně se popadněte za břicha, Garfield se chystá promluvit již podvacáté! Je tlustý, líný, cynický a hlubokomyslný. Pořád nesnáší pavouky a pondělí. Pořád miluje lasaně a svého medvídka Pookyho. Pořád šikanuje Jona a Odieho, dva největší trouby pod sluncem. Nic se prostě nezměnilo - Garfield je pořád stejný. Tudíž i stejně vtipný a zábavný.

Crew, překlad Filip Škába, 64 str., váz., 99 kč

Marjane Satrapi: Persepolis

Persepolis je první íránský komiks všech dob... i když napsaný a nakreslený v Paříži. Zároveň je to další příspěvek do pokladnice v poslední době stále oblíbenějšího komiksu autobiografického: po Thompsonově opusu Pod dekou a po Padoucnici Davida B. sepsala, či vlastně sekreslila vlastní život i Marjane Satrapiová.

Ten její je ale mnohem exotičtější: popisuje dětství a dospívání v Íránu za dob islámské revoluce a za války s Irákem. A protože je to příběh paličaté, silné osobnosti, která si vždycky vede svoje, ale která žije v tuhém ideologickém režimu nesnášejícím odlišný názor, je to samozřejmě i příběh o rebelanství a o svobodě.

BB art, překlad Richard Podaný, 160 str., 290 Kč

Pavel Jiras: Barrandov III. - Oáza uprostřed běsů

V pořadí již třetí publikace volného cyklu o barrandovských ateliérech se zabývá filmovou produkcí za okupace. Paradoxně se tehdy natočily mnohé klenoty naší filmové tvorby. Základem knihy je obrazová složka. Vedle mistrovských ateliérových snímků hvězd a hvězdiček jsou v knize uveřejněny dokumentární snímky s obrovskou vypovídací hodnotou. Mnohé nebyly nikdy publikovány a sdělují o dění za kamerou víc než slova.

Beta - Dobrovský, váz., 480 str., 1699 Kč

Orhan Pamuk: Istanbul

Istanbul, poslední kniha významného současného tureckého prozaika Orhana Pamuka - letošního laureáta Nobelovy ceny za literaturu - je citlivou, kultivovanou, impresionistickou směsí cesto- či spíše místopisu, kulturní historie a autobiografických memoárů.

Autor s láskou, rozpaky i nemalou pýchou představuje světu své rodné město, které pro něj vždy symbolizovalo malebné, ale "stárnoucí a zbídačené místo, pohřbené pod troskami zničeného impéria". Istanbul, místo magické krásy i fascinujících hrůz, dějiště setkávání historických epoch a znesvářených kultur, je i domovem pestrých lidských osudů a inspiračním zdrojem pro moderní, živoucí a působivé umění.

BBart, překlad Klára Kolinská, 392 str., 299 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám