Hlavní obsah

Vánoční trhy v Praze budou ve znamení staročeských tradic

PRAHA

Vánoční trhy v centru Prahy by v letošním roce měly být plné staročeských tradic a nabídnou návštěvníkům spoustu novinek. Celá atmosféra programu i trhů, které na Staroměstském a Václavském náměstí potrvají od 2.prosince do 1. ledna, se má nést ve znamení dětí, starých českých koled a českých výrobků.

Článek

"Za 31 dnů chceme návštěvníky přesvědčit, že trhy jsou úplně jiné než v minulých letech," uvedla mluvčí trhů Hana Jurášková. Na první pohled největší novinkou budou stánky na Staroměstském náměstí, které mají prodávajícím zajistit více tepla a větší pohodlí.

Budou rozdělené přepážkami na šest obchůdků. V 16 dřevěných stáncích s červenými střechami a fialovou výzdobou by se měli návštěvníci lépe orientovat a snadněji si nakoupit výhradně tradiční vánoční zboží, jako jsou ozdoby, svícny, jmelí, věnce či svíčky. Protože nové stánky ušetří třetinu plochy náměstí, bude se nakupujícím podle Juráškové mnohem lépe procházet.

Děti budou moci zavítat do malé perníkové chaloupky, ve které najdou například keramickou dílnu a hrnčířský kruh. Budou si zde moci vyrobit vánoční přáníčka či ozdoby nebo nazdobit vánoční pečivo. V úterý 5. prosince v ní naleznou potřebné nástroje a materiály k výrobě masek čerta, anděla a Mikuláše. S maskami se pak mohou přihlásit do soutěže. Návštěvníci uvidí i repliku historické hrázděné stavby s dílnou lidových řemesel z Podkrkonoší a budou moci ochutnat krkonošské pečivo. Nebude chybět ani živý betlém se zvířaty.

Náměstí ozdobí stoletý smrk

Dětem, které nemají rodinné zázemí, budou návštěvníci trhů moci přispět do jedné ze dvou kasiček Nadace Pražské děti. Další kasičky budou mít i nadační fond Rozum a cit nebo nadace Archa Chantal. Budou připraveny i charitativní stánky.

Smrk, který od úterní noci zdobí Staroměstské náměstí, je starý téměř sto let. Bude slavnostně rozsvícen v sobotu. Ozdobí ho 80 000 miniaturních diodových žároviček, 50 stříbrných vloček a 700 blikajících žárovek. "Celý dojem by měl být stříbrný, zasněžený strom," řekla Jurášková. Celé náměstí pak bude laděno do zlatobílé barvy.

V sobotu 2. prosince začne také vánoční program trhů. Zazpívají dětské pěvecké sbory. Mezi nimi se předvede například Sedmihlásek, který spolupracuje s Jaroslavem Uhlířem a Zdeňkem Svěrákem. Na Staroměstském náměstí se uskuteční i mikulášská show, při které se bude soutěžit o nejhezčí masku Mikuláše, anděla a čerta. Zahraniční soubory uvidí návštěvníci díky projektu "Mosty mezi městy". Na Štědrý den a První svátek vánoční zazní tradiční Rybova Česká mše vánoční v podání operních sólistů Národního divadla a sboru Státní opery. Vánoční trhy budou ukončeny novoročním koncertem.

Vánoční trhy na Václavském náměstí zůstanou letos stejné jako v minulosti. Trhy pořádá již třetím rokem společnost Taiko. Letos na ně vydá mezi deseti a 15 milióny korun. Magistrát na pořádání trhů letos nepřispěl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám