Hlavní obsah

Ladislav Špaček: kuchyň jsme doma zrušili

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mluvčí bývalého prezidenta Ladislav Špaček Novinkám ve volné chvíli prozradil, jak většinou tráví Vánoční svátky. Mimo jiné také řekl, že jediné Vánoce, které může člověk prožít i s tou pravou atmosférou, jsou ty v České republice.

Článek

Jak a kde budete trávit letošní vánoční svátky?

Letošní vánoční svátky tak jako jiné budu trávit v Praze, nebo na své venkovské chalupě v Českém ráji. Když jsme v Praze, tak doma obvykle nic nepřipravujeme, protože já jsem takový společenský typ, že jsem neustále někde ve společnosti, a tak jsme doma zrušili kuchyň.

Vy jste úplně zrušili kuchyň?

Zjistili jsme, že je zcela nepotřebná, protože chodím domů dost pozdě, a to obvykle z nějakých večeří či společenských akcí. Štědrovečerní večeři tedy nemáme ani kde připravit. Když jsme s manželkou v Praze, tak jdeme třeba do nějaké starodávné intimní restaurace na Malé Straně a tam si dáme štědrovečerní večeři.

Bramborový salát s kaprem k večeři dodržujete?

To ano. Tuto tradici mám po rodičích a prarodičích, takže v tomto jsem hodně konzervativní.

Můžete zapátrat v paměti, jaký vánoční dárek vás nejvíc potěšil?

To jsou takové dárky, které se zdají po těch letech jaksi nepřípadné a člověk si říká, proč ho tak zaujaly. Kdysi na gymnáziu jsem dostal takovou strašně tlustou knihu, která se jmenovala ABC světových dějin, a bylo tam všechno o světových dějinách. Ta kniha mě tak fascinovala, že navzdory její tloušťce, jsem jí přečetl, a to rozhodlo o mé orientaci - šel jsem studovat historii. Takže ten dárek mě nejen potěšil a dodnes na něj vzpomínám, ale také ovlivnil celý můj budoucí život.

Dáváte si nějaká novoroční předsevzetí?

Dávám. To patří k rituálu. Dobře přitom vím, že je nedodržím. Když si řeknu, že se nebudu přejídat a že shodím to bříško, které se začíná rýsovat, takže stejně na to zase koncem ledna zapomenu. Ale patří to stejně jako ostatní zvykem k období vánočních svátků. Předsevzetí si tedy zase dám a bude to asi zase takové tradiční, jako že se nebudu tak cpát a nebudu kouřit.  Uvidíme, jak to dopadne. Příští rok si to můžeme říct.

Dovede si představit trávit vánoční svátky v Karibiku pod palmami, nebo vyžadujete každý rok tu vánoční atmosféru se stromečkem a jmelím?

Ne, tak to rozhodně ne. Já jsem světobežník. S prezidentem jsem procestoval padesát šedesát zemí světa a cestuju stále. Vánoce jsem slavil například v poušti v Jordánsku, v Jeruzálémě nebo přesně tak, jak říkáte na břehu moře v Karibiku. Nejsem ortodoxní vyznavač zasněžených Vánoc. Také kdy byly v poslední době pořádně zasněžené?

Kde se vám příchod Nového roku slavil nejlépe?

Prožil jsem toto období jak jsem říkal i v zámoří, například na Floridě, ale není to ono. Když vidíte soby, které tam Američané z těch světélkujících žárovek vytvářejích na svých domech a zahradách a je tam 28 stupňů nad nulou, tak vám to nepřipadá jako Vánoce. Jediné Vánoce, které může člověk prožít i s tou atmosférou jsou jedině tady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám