Hlavní obsah

Jaký mobil vybrat letos pod stromeček

Právo, Martin Procházka

K překvapením pod vánočním stromečkem patří v posledních letech pravidelně mobilní telefony. Nabídka mobilů je letos opravdu bohatá, a je tak z čeho vybírat. Ať už chcete jen přístroj se základními funkcemi a jednoduchým ovládáním pro babičku nebo dědečka, stylový model pro mladé, nebo telefon s pokročilými manažerskými funkcemi, poradíme, jak takový mobil koupit za co nejpřijatelnější cenu.

Článek

Stejně jako v minulých letech obecně platí, že telefon za nejvýhodnější cenu seženete v internetových obchodech. Tyto prodejny mají také nejširší výběr telefonů všech značek. Nakupování na internetu se navíc stalo už běžnou věcí a lidé si ověřili, že v drtivé většině případů se nemusí bát, zejména když se za přístroje platí až při jejich převzetí a obsah balíku si můžete zkontrolovat. I zde je dobré pečlivě vybírat, protože ceny totožných mobilů se mohou u internetových prodejců lišit i o tisíce korun.

Pozadu však letos nezůstali ani mobilní operátoři, přestože jejich nabídka mobilů je užší. Můžete u nich sehnat vybrané modely za vůbec nejvýhodnější cenu na trhu. To je třeba případ Vodafone s oblíbenými modely Sony Ericsson K750i, kdy oproti některým internetovým obchodům ušetříte až tisíc korun.

Základní od 1400 korun

Nechcete-li sahat hluboko do kapsy, můžete vybrat z jednoduchých modelů se snadným ovládáním. Nokia 1100 má opravdu jen základní funkce, navíc jako jediný z vybraných mobilů má pouze černobílý displej a základní paměť na 50 čísel. Potěší však například opakovaný budík či to, že telefon lze použít jako baterku. Pro telefon vhodný pro seniory hovoří hlavně nízká cena, která činí přibližně 1400 korun.

Alternativou je Nokia 1600, která se dá sehnat od 1500 Kč. Za tuto cenu dostanete telefon s barevným displejem, který zobrazí 65 tisíc barev. Displej je ale pasivní, takže na přímém slunci je špatně čitelný. Nokia 1600 mimo jiné nabízí polyfonní i MP3 vyzvánění, Připojit k počítači například pro přidání vyzváněcích melodií však lze pouze přes USB kabel, mobil totiž nemá ani infraport.

Kdo chce levný telefon s rádiem, může se rozhodnout pro Sony Ericsson J 230i. Za cenu kolem dvou tisíc korun získáte přístroj i se sluchátky k poslechu rádia. Má barevný pasivní displej, který zobrazí 65 tisíc barev, polyfonní vyzvánění a možnost hlasitého handsfree.

Pod tři tisíce korun lze sehnat také Nokii 6070. Je to jeden z nejlevnějších telefonů vybavených fotoaparátem. Lze na něm pořídit fotografie ve VGA rozlišení a nahrávat videa. Praktické je i vestavěné rádio, podpora MP3 vyzvánění nebo možnost připojení k počítači či jinému mobilnímu telefonu prostřednictvím infraportu. Rychlé datové přenosy zajistí technologie EDGE, potěší i podpora Javy 2.0. Přístroj navíc nabízí hlasové ovládání a vytáčení, využít lze i hlasité handsfree.

Velký hit posledního roku, stylové véčko Motorola Razr V3, se prodává už za necelé čtyři tisíce korun. Za ty dostanete luxusně vypadající telefon s velkým vnitřním displejem, který zobrazí 262 tisíc barev či 24hlasé polyfonní či MP3 vyzvánění. Nevýhodou může být jen 6megabytová vnitřní paměť a nemožnost ji rozšířit paměťovými kartami, stejně jako fotoaparát, který fotí pouze v rozlišení VGA.

Její nástupce Motorola Razr V3i vyjde lehce přes 5 tisíc korun a oproti své předchůdkyni nabízí fotoaparát o rozlišení 1,3 megapixelu, slot pro paměťové karty Micro SD TransFlash a možnost využít telefon jako MP3 přehrávač.

Za necelé 4 tisíce korun můžete pořídit Sony Ericsson K510i s aktivním TFT displejem. Fotit můžete v rozlišení 1,3 megapixelu, zvuky či obrázky můžete nahrávat do vnitřní paměti o kapacitě 28 megabytů. Tu však nelze dále rozšířit paměťovou kartou, takže využití telefonu jako MP3 přehrávače je velmi omezené. Ke spojení s počítačem můžete použít infraport, bluetooth či USB kabel, který je dodáván spolu s telefonem.

Klasika za 5 tisíc

Za cenu kolem pěti tisíc korun lze sehnat mimořádně oblíbené a kvalitní Sony Ericsson K750i a Nokia 6230i. Na trh byly sice uvedeny již loni, kdy patřily mezi špičku, nyní patří mezi přístroje s nejlepším poměrem cena/výkon a lze je používat jak k zábavě, tak k manažerské práci.

Sony Ericsson K750i se pyšní velkým aktivním displejem, který zobrazí 262 tisíc barev. Je vybaven kvalitním 2megapixelovým foťákem s autofocusem. Základní paměť o velikosti 32 megabytů lze rozšířit paměťovými kartami Memory Stick pro duo. Telefon má rádio s RDS, podporuje MP3 vyzvánění a lze jej využít jako MP3 přehrávač. Konektivitu zajistí infraport a bluetooth, chybí ale podpora EDGE.

Nokia 6230i má 1,3megapixelový fotoaparát, podporuje paměťové karty MMC, má stereo rádio a lze ji použít jako MP3 přehrávač. Nechybí podpora EDGE.

Kdo má zájem o stylový mobil série walkman, může se rozhodnout pro líbivý Sony Ericsson W 300i. Telefon véčkové konstrukce, který se dá sehnat za cenu lehce převyšující pět tisíc, má vnitřní paměť 20 megabytů, kterou lze rozšířit pomocí paměťových karet Memory Stick micro. K telefonu je dodávána karta o kapacitě 256 megabytů. Dobrý poslech hudby zajišťují kvalitní sluchátka, která jsou součástí balení. Přístroj má aktivní vnitřní displej, který zobrazí 262 tisíc barev, a stereo FM radio. S ostatními zařízeními jej lze propojit kabelem, infraportem či přes bluetooth. Nevýhodou je rozlišení vestavěného fotoaparátu, který pořizuje fotky jen v kvalitě VGA.

Módní véčko Samsung E530 zaujme svým designem a funkcemi hlavně ženy. Má kvalitní MP3 přehrávač, skladby lze nahrávat do vnitřní paměti o kapacitě 82 megabytů. Fotoaparát má dostatečné rozlišení 1 megapixel a je vybaven diodovým bleskem. Připojení k jiným zařízením zajistí podpora bluetooth. Zajímavostí jsou speciální funkce pro ženy, například počítadlo spálených kalorií, biorytmy nebo výběr vůně.

Špičkové už pod 7 tisíc Kč

V cenových kategoriích nad 5 tisíc korun již můžete pořídit telefony se špičkovými parametry. Nástupce Nokie 6230i, model Nokia 6233 (který je prodáván u Vodafonu pod označením 6234), je perfektním manažerským telefonem. Aktivní TFT displej telefonu, který zobrazí 262 tisíc barev, má rozlišení 320 na 240 obrazových bodů. Kromě sítí GSM podporuje také sítě třetí generace UMTS. Pro datové přenosy slouží GPRS a EDGE třídy 10 nebo HSCSD.

Ve výbavě je kvalitní 2megapixelový fotoaparát, který rovněž podporuje naného hrávání videozáznamů ve VGA rozlišení. Interní paměť 6 megabytů lze rozšířit pomocí karet Micro SD TransFlash až do kapacity 2 gigabytů. Telefon má stereoreproduktory a přehrává 64hlasé melodie. K vyzvánění lze přiřadit i videozáznam. Výtkou může být, že přes podporu UMTS chybí telefonu přední kamera pro videohovory. Telefon nabitý funkcemi se dá na internetu sehnat za velice přijatelných 6599 Kč.

Vynikající je i Nokia N70. Pracuje s operačním systémem Symbian řady Series 60. Za asi 8 tisíc má kvalitní foťák o rozlišení 2 megapixely a podporuje sítě třetí generace i videohovory prostřednictvím kamery na přední straně přístroje. Paměť telefonu o kapacitě 30 megabytů lze rozšířit kartami RS-DV-MMC. Počet kontaktů v adresáři není omezen, využívá sdílenou paměť přístroje.

Jedním z nejlepších telefonů je Sony Ericsson K800i. Mobil, který lze pořídit za necelých 10 tisíc korun, nabízí v podstatě vše, co lze v současnosti nabídnout. Disponuje výborným QVGA displejem o rozlišení 240 na 320 bodů, kvalitním MP3 přehrávačem a přehrávačem videa, stereo rádiem s RDS, nebo třeba RSS čtečkou a internetovým prohlížečem Netfront. Je vybaven i výborným fotoaparátem s rozlišením 3 megapixely a autofocusem a xenonovým bleskem. Podporuje provoz v sítích třetí generace, videohovory umožní kamera umístěná na přední straně přístroje. Vnitřní paměť o kapacitě 64 megabytů lze rozšířit paměťovými kartami.

Zajímavostí je i možnost tvorby internetového deníku, takzvaného blogu, přímo z telefonu. Na blog lze z telefonu umísťovat i fotografie. Nevýhodou je nízké rozlišení nahrávaného videa, masivní krytka fofoaparátu, a to, že nepodporuje EDGE. Kvůli xenonovému blesku oproti modelu K750i také chybí oblíbená možnost využít diodu u fotoaparátu jako baterku.

Reklama

Výběr článků

Načítám