Hlavní obsah

Vánoční rybí polévka

Vánoční polévka, inspirujte se

Článek
Suroviny na 10 porcí
6-8 hlav z kapra
200 g kapřích jiker
200 g kapřího mlíčí
2 mrkve
2 petržele
1/2 celeru
8 stroužků
česneku
1 cibule
bobkový list, nové koření, celý pepř
sůl, mletý pepř
Knorrox
máslo a mouka na jíšku
3 housky na opečení
Postup přípravy:

Do většího množství vody dáme vařit hlavy z kapra, 1 rozčtvrcenou cibuli, 3-4 přepůlené stroužky česneku, 1 kostku Knorroxu, na velké kousky nakrájenou jednu mrkev, jednu petržel a 1/4 celeru, mírně osolíme, přidáme kuličky pepře a nového koření, bobkový list. Doba varu asi 20 minut, maso jde lehce od kosti.

Uvařené hlavy vyndáme a vývar zcedíme přes hustý cedník, uvařenou zeleninu už zpátky do vývaru nedáváme. Z hlav po vychladnutí pečlivě rukama (ucítíme případné kůstky) obereme masíčko, hlavně z tvářiček a v místě kde jsou odříznuté je hodně masa. Obrané maso dáme zpátky do přecezeného vývaru, přidáme nadrobno posekané jikry a mlíčí a přivedeme k varu. Mezitím co se polévka znovu vaří (s přidaným mlíčím jikrami ještě asi 15 minut), nastrouháme na jemném struhadle zbytek zeleniny (druhou mrkev a petržel, zbytek celeru), na pánvi rozehřejeme dostatečné množství másla, nastrouhanou zeleninu na másle prudce orestujeme, přidáme několik lžic hladké mouky, mícháme až vše zezlátne. Tuto "jíšku" se zeleninou přidáme do vývaru a polévku již jenom necháme přejít varem, aby se jíška zavařila (pokud se nám zdá málo zahuštěná, rozmícháme ještě lžíci mouky ve troše vody).

Dochutíme rozetřeným česnekem (3-4 stroužky), případně dochutíme polévkovým kořením, mírně opepříme. Starší housku nebo rohlík nakrájíme na kostičky a zprudka opečeme na oleji dozlatova. Podáváme k polévce na mističce, do polévky si vkládá každý sám těsně před konzumací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám