Hlavní obsah

Knihy na Vánoce - Deník šílené milenky, Ďábel nosí Pradu i Planeta, která neexistovala

Tento týden vychází očekávaný román Ireny Obermannové Deník šílené milenky, ženy jistě ocení i román Ďábel nosí Pradu. Pro čtenáře (nejen) mužského pohlaví vychází povídková sbírka Kodži Suzukiho Temné vody, katastrofický thriller Generace Z Jonara C. Nadera nebo první díl souboru Planeta, která neexistovala Philipa K. Dicka.

Článek

Irena Obermannová: Deník šílené milenky

Ve volném pokračování bestselleru Deník šílené manželky se opět setkáme s Xénií a jejími dcerami.

Hlavní hrdinky prožívají další spousty tragikomických příhod. Po rozvodu jako by se hrdinka stala svým způsobem čerstvě dospělá, podobně jako její děti. Musí si hledat nové místo v životě i sebe samu. K tomu mimo jiné přispívá i pátrání po původu podivného textu objevujícího se v ohni a psaného v neznámém jazyce. Ukazuje se, že jde o tajemnou knihu Lilit. Postupně Xénie začíná textu rozumět a zjišťuje, že jí kniha promlouvá z duše. Jenomže Xénie se své duše bojí. Čte své vlastní myšlenky, které si kdysi dávno zakázala. Je to, jako by četla svůj deník.

Motto, váz., 176 str., 199 Kč

Philip K. Dick: Planeta, která neexistovala I.

První díl sbírky, která celkem zahrnuje 27 dystopicky a hororově laděných sci-fi povídek, vydaných časopisecky v letech 1952-1955, nastiňuje většinu témat, kterými se kultovní sci-fi autor později zabýval ve svých románech: nukleární válku a její dopad na přeživší lidstvo, boj s mutanty a s mimozemšťany, objevování cizích planet a civilizací, zdokonalování a prodlužování lidského života až k absurditě, vynalézání dokonalých drog, bez nichž se nelze obejít, tvoření lidských replik, které jsou ve všem lepší než lidé a dokonce se v krizových situacích chovají lidštěji.

Argo, přeložili Bob Hýsek, Martin Svoboda, Martina Knápková a další, 238 Kč

Kodži Suzuki : Temné vody

Autor slavného hororu Kruh přichází s knihou, v níž dokazuje, že mu kromě rozsáhlejších románů není vzdálen ani žánr hrůzostrašné povídky. Ač má všech sedm próz, zařazených do tohoto svazku, nejrůznější námět i zpracování, to hlavní, co je spojuje, je vodní živel.

V Temných vodách se tak setkáme s tajuplným pozadím tragédie, která měla vliv na kvalitu pitné vody v činžáku na okraji Tokijského zálivu, s šokujícím průběhem divadelního představení, s nebezpečím číhajícím na účastníky speleologické výpravy, s podivnými obyvateli jednoho pustého ostrova, s pochmurnou lodí duchů, s nečekaným vyústěním plavby snů či se strašlivým tajemstvím skrytým na dně sádky rybářské lodi. Kodži Suzuki píše své povídky v nejlepší tradici Edgara Allana Poea, aby nás přesvědčil, že život v moři nejenom začal - ale že tam často také končí...

Knižní klub, překlad David Petrů, 224 str., 229 Kč 

Jonar C. Nader: Generace Z 

V thrilleru Generace Z je vykreslena velmi pravděpodobná vize světa v epoše pokročilých genetických výzkumů, které lidem umožní zvolit, jakým způsobem bude fungovat jejich vlastní organismus či jaké děti přivedou na svět. Celá věc má ovšem i druhou stránku: prostřednictvím speciální biologické zbraně bude možno manipulovat celým lidstvem podle předem stanovených kritérií.

Biochemik Andrew takovouto zbraň vyvinul. Je to snadno vyrobitelný plyn, který dokáže zabít člověka či celé národy podle nastavené charakteristiky DNA. Vražedná substance se může libovolně šířit vzduchem po celém světě, lze ji zaměřit na konkrétní osobu nebo na všechny lidi splňující určitá kritéria. Není divu, že je o takovou zbraň obrovský zájem. Co by se stalo, kdyby se jí zmocnili teroristé? Jejich dnešní útoky by pak vypadaly jako dětská hra na vojáky. Lidé stanuli na pokraji sebezničení. Možná je lze přinutit k míru, ale vyžaduje to strašlivý čin...

Domino, překlad Michael Havlen, 328 str., 199 Kč 

Robert K. Massie: Petr Veliký

Faktografická kniha Roberta K. Massieho o celoživotním úsilí největšího cara získala Pulitzerovu cenu.

Petr Veliký Rusko změnil navždy - po něm už nikdy nebylo jako dřív, v dobrém, ani ve zlém. Génius s nejlepšími úmysly, ale i krutý člověk, neváhající obětovat svým plánům vlastního syna. Petr spojil pokročilé vědomosti a učenost Evropy 17. století s potenciálem největší země na světě, aby vytvořil říši, jež měla vládnout jak Východu, tak Západu. Třebaže zaujal k vědě a státu pokrokový a osvícený postoj, zůstával barbarským feudálním carem s osobní zálibou v mučení. Jeho svévolná, neklidná, krutá, ovšem také prozíravá povaha ztělesňovala největší přednosti, ale i slabiny Ruska. Tato dlouho očekávaná biografie představuje vynikající, podrobný portrét člověka své doby.

Beta - Dobrovský Ševčík, váz., 848 str., 599 Kč 

Lauren Weisbergerová: Ďábel nosí Pradu

Tento humoristický román z nemilosrdného módního prostředí strávil šest měsíců na žebříčku bestsellerů The New York Times, byl přeložen do 27 jazyků a stal se předlohou pro film Ďábel nosí Pradu v hlavních rolích s Meryl Streepovou a Anne Hathawayovou.

V závratném světě newyorské módy, je časopis Runway vysněným Olympem všech, kdo se jen trochu zajímají o svůj vzhled. Pod vedením nejmocnější ženy módního průmyslu Mirandy Priestlyové,  je Runway obávaným testem, kterým musí projít každý, kdo chce v tomto světě něco znamenat. Pro bezohlednou Mirandu je těžké najít asistentku, ne že by o to místo nebyl zájem, právě naopak, ale žádná ze žhavých adeptek s Mirandou nevydrží. Jaké šance může mít čerstvá absoloventka prestižní vysoké školy Andy Sachsová, která nemá o módě ani ponětí?

Columbus, váz., 352 str., 299 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám