Hlavní obsah

Nejlepší someliér je z jižní Moravy

Právo, Miroslav Homola

Už podvacáté se minulý týden konalo finále prestižní soutěže o nejlepšího someliéra Bohemia Sekt Trophée. Po závěrečném klání na Nové scéně Národního divadla si nejcennější trofej odnesl Kamil Prokeš, majitel jihomoravského vinařství ve Velkých Němčicích.

Foto: archiv soutěže

Prokeš při finálovém vystoupení v soutěži, kde obsluhoval Ivu Pazderkovou a Vladimíra Polívku.

Článek

Vystřídal dosavadního držitele titulu Davida Krále, kterému po zisku „hattricku“ již pravidla nedovolovala další start v soutěži. Proto zasedl v odborné porotě.

„Mám velkou radost, že se mi podařilo soutěž vyhrát již podruhé, poprvé to bylo před dvěma lety, kdy jsem se zúčastnil i mezinárodního mistrovství v Číně. Na letošní soutěž jsem se znovu intenzivně připravoval. I když znalosti a dovednosti, které musíme před odbornou porotou prokázat, už jako someliéři většinou máme, je potřeba si je připomenout a osvěžit,“ popsal vítěz.

Druhé místo obsadila Libuše Vrbová z Vinařství U Vrbů, Hustopeče, která rovněž získala diváckou cenu sympatie. Pomyslný bronz si odnesl Matouš Forman z Californian Wines. Soutěže se zúčastnilo celkem sedmnáct profesionálů, kteří museli zvládnout znalostní kvíz, slepou degustaci, verbální identifikaci vzorku a servis sektu či vína včetně doporučení pokrmu. Ve znalostním testu je mnoho otázek z celého světa, které se netýkají jenom vína, ale i nealkoholických a alkoholických nápojů, kávy, čaje, čokolády, doutníků či kakaa.

Tři soutěžící, kteří postoupili do večerního slavnostního finále, museli navíc předvést i prezentaci vína před hosty, komunikaci s hostem a snoubení vín s pokrmy. Modelovým párem, který soutěžící během finále před publikem obsluhovali, se pro letošní rok stali herečka a komička Iva Pazderková a herec Vladimír Polívka.

Zvyšující se úroveň odvětví

Čestným hostem mezi porotci, kteří rozhodli o vítězi letošního ročníku, byl poprvé i prezident Mezinárodní asociace someliérů Andrés Rosberg.

„Národní soutěže nejsou přínosné jen v tom, že z nich vzejde vítěz, který se proslaví v daném státu, bude moci užívat titul Sommelier 2019 a bude také reprezentovat zemi na mezinárodním mistrovství. Soutěží se zúčastňuje mnoho dalších profesionálů, kteří se na ni dlouho učili, degustovali a trénovali a kteří tím zvyšují svoji odbornost. Právě v tom je velký přínos someliérských klání, která prostřednictvím účastníků zvyšují úroveň tohoto odvětví v celé zemi,“ zhodnotil význam Andrés Rosberg.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám