Hlavní obsah

Z nesportovce šampiónem: Bez potu a únavy to nejde

Praha

Běžecké centrum Running Mall je první novodobé centrum, ve kterém si mohou běžci společně nejen zatrénovat, ale mohou si zde zlepšit svoji fyzičku a dosáhnout tak svých sportovních cílů. Zároveň je centrum také místem, které stmelí nadšence do běhu. I z úplných nesportovců se lidé mohou stát profesionály.

Jak správně běhat a jak začítVideo: Novinky

 
Článek

Součástí běžeckého centra je PIM Běžecký klub, který se skládá hned z několika všestranných tréninkových plánů. Ty jsou zaměřeny na všechny výkonnostní úrovně od samotných začátečníků až po pokročilé běžce.

„Tento trénink je zaměřený pro lidi, kteří se chystají na překážkový terénní běh Sparťan Race nebo na různé horské výzvy. Jsou to všechno závody, ve kterých je potřeba mít sílu a vytrvalost,“ vysvětluje hlavní trenér běžeckého klubu Michal Vítů.

Na tréninku se sešla parta pozitivně naladěných a společně motivovaných lidí, kteří se sebou přišli něco dělat a makat na sobě.

Běžecké okruhy

„S kamarádem jsme dneska přišli vyzkoušet první trénink, ale netušil jsem, že to bude takový záhul. V každém případě je to tady super, je to trošku něco jiného. Člověk vypadne z toho stereotypu a je tady obklopený partou lidí, kteří sdílejí něco podobného,“ prozradil unaveně jeden z běžců.

„Mě fascinuje, že jsou tady lidé, co fakt rádi běhají a já můžu běhat s nimi. Tady mají všichni to nadšení a to mě obrovsky motivuje,“ dodává pravidelný účastník kurzu.

Běžecké centrum se nachází mezi dvěma oblíbenými parky. Pouhých 200 metrů je vzdálená Letná a 600 metrů zase Stromovka. Právě v těchto parcích jsou naplánované konkrétní běžecké okruhy.

Podrobné rady jak správně běhatVideo: Novinky

„Ty běžecké trasy se skládají například z dvoukilometrového kolečka, 700metrové rovinky a dalších okruhů. Dokonce připravujeme i jejich samotné vyznačení,“ doplňuje Michal Vítů.

Pro začátečníky je prakticky od začátku důležitá pravidelnost a správná technika běhu. Tréninky trvají zprvu třicet až čtyřicet minut. Aby se z úplného začátečníka stal opravdový běžec, musí nejprve začít chůzí.

„Ti lidé se potřebují jako první rozchodit, obzvláště pokud mají nějaké to 'kilečko' a nejsou zvyklí sportovat. Je potřeba zpevnit ty vazy a šlachy, které během let nic nedělání strádaly. Jakmile si více zvyknou a protáhnou se, přejde se na tu klasickou hodinu.“

Aby měl tento sport nějaký význam, je potřeba se mu aktivně věnovat alespoň čtyřikrát týdně. Jde to i zkombinovat s různými jinými sporty, pak je ta intenzita ideální a tělo se dá rychle do formy. Tak vzhůru do toho.

Reklama

Výběr článků

Načítám