Hlavní obsah

Vznikla první černobylská vodka. Svítit po jejím požití nebudete

Novinky, nčs

Území okolo bývalé černobylské elektrárny, v níž se v roce 1986 odehrála děsivá tragédie, už dlouhé roky přitahuje dobrodruhy z celého světa. Popularitu zamořeného místa potvrzuje i fakt, že 33 let po katastrofě vznikla vodka vyrobená z vody a obilí z radioaktivní oblasti.

Foto: University of Portsmouth

Vodka Atomik z černobylské oblasti.

Článek

S nápadem vyrobit vodku Atomik z Černobylu přišel tým britských vědců v čele s profesorem Smithem. „Hlavní myšlenkou bylo použít obilí ze zamořené oblasti k vyrobení destilátu,“ říká profesor působící na univerzitě v britském Portsmouthu.

Tým vědců studoval na místě proces obnovy oblasti, kde radioaktivita bezprostředně po havárii v jaderném bloku přesahovala tisícinásobek běžných hodnot. Právě výrobou a následným prodejem vodky chtějí pomoci oblasti, na kterou má havárie stále ekonomický dopad.

Podle výrobců je černobylská vodka zcela bezpečným nápojem. „Co se týče radioaktivity, není nebezpečnější než běžné vodky v obchodech,“ je si jistý Smith. Svoje tvrzení podkládá studií vědců na univerzitě v Southamptonu, kteří v rozborech vzorku neobjevili žádné stopy radioaktivity.

Přínos prvního spotřebitelského produktu, který byl na území zasažené oblasti vyroben, oceňuje i doktor Gennady Laptěv z ukrajinského hydrometeorologického ústavu, jenž je rovněž členem týmu vyvíjející černobylskou lihovinu. „Nemusíme oblast jen opustit. Můžeme plochu využít nejrůznějšími způsoby a přijít s produktem, který bude od radioaktivity zcela oproštěn,“ připomíná.

Vodka jako podpora

Jak objasňuje profesor Smith, vodka může být vyrobena z kontaminovaných žitných zrn, ale výsledný destilát je zcela nezávadný. Podle něj v budoucnu mohou prodeje alkoholu typického pro země východní Evropy podpořit ekonomický růst postižené oblasti.

Lahev Atomiku putovala do londýnského baru Swift, kde pár vyvolených mohlo ochutnat první drinky s jedinečným obsahem. „Je to spíš obilná pálenka než typická vodka, má mnohem výraznější žitné tóny,“ říká barman z londýnského podniku Sam Armeye. Podle něj se tak hodí ke kombinaci s martini, případně se šampaňským.

Na možnost získání unikátní lahve alkoholu si však zájemci ještě budou muset počkat. K vyrobenému prototypu by se mělo ve zbytku letošního roku přidat dalších 500 lahví, které budou dostupné právě v černobylské oblasti.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám