Hlavní obsah

Vypalováním vnitřností si můžete zajistit delší život, ale i ztrátu paměti

Novinky, ČTK, Jakub Štěpánek

Patříte mezi milovníky ostrých jídel? Můžete se radovat. Podle Americké kardiologické asociace (AHA) totiž budete žít zřejmě déle než lidé, kterým se dělá zle už při pouhém pohledu na feferonku. Zdravotní přínos chilli papriček rozeberou odborníci na online srazu organizovaném právě AHA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Australan pěstuje jedny z nejpálivějších papriček na světěVideo: Reuters

 
Článek

Pravidelná konzumace chilli papriček má podle nové metastudie blahodárný vliv na lidské zdraví. Ostrá zelenina snižuje riziko zejména kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny, což vyplývá z předběžných závěrů výzkumu, který bude tento týden jedním z témat dostaveníčka odborníků, jež vzhledem k okolnostem proběhne od pátku do úterý online.

Nové závěry vědců se zařazují na listinu pozitivních dopadů chilli na lidské tělo. Příznivé působení pálivých papriček, zvláště jejich aktivní složky kapsaicinu, je mnohačetné a zdokumentované. Stimulují produkci hnědého tuku, který urychluje metabolismus, a tím tělo spotřebuje více kalorií.

Dále zvyšuje hladinu „hodného” HDL cholesterolu nebo snižuje triglyceridy a C-reaktivní protein, tedy brání před záněty. Pálivá červená paprička má rovněž antibakteriální a antioxidační účinky, které mohou pozitivně ovlivnit střevní flóru.

Ke zjištění došli vědci posuzováním více než 4700 studií z pěti největších databází biomedicínských informací. Mezi nimi byly také čtyři velké studie, které se zabývaly právě účinky chilli papriček na lidské zdraví. Srovnána byla data od více než 570 tisíc lidí ze Spojených států, Itálie, Číny a Íránu.

Ukázalo se, že lidé, kteří chilli konzumují, mají až o čtvrtinu menší riziko kardiovaskulárních onemocnění, podobnou výhodu mají také u rakoviny a dožívají se vyššího věku, citoval předběžné závěry server Independent.

Pravidelná konzumace pálivých papriček snižuje riziko infarktu

Zdraví

Nadšení však poněkud mírní jeden z autorů výzkumu, kardiolog Bo Xu z Clevelandské kliniky. „Závěry jsou předběžné, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Musíme se tomu nadále věnovat a pokračovat ve zkoumání. Data zkoumaných lidí někdy neposkytovala informace o přesných stravovacích návycích, nemůžeme tedy zatím zcela přesně říct, jaké chilli jíst, kolik ho jíst a kdy ho jíst,” uvedl Xu.

Nic nepřehánět

Právě frekvence je přitom poměrně zásadní. Nadmíra těchto pochutin totiž může způsobovat třeba ztrátu paměti. Studie prováděná v letech 1991 až 2006, která zahrnovala více než 4500 dobrovolníků starších 55 let, odhalila, že ti, kteří si dopřávali denně dávku chilli o hodnotě 50 gramů, si později mnohem častěji stěžovali na výpadky paměti.

Vědci rovněž odhalili, že pravidelná konzumace chilli může ve výhledu 15 let pro konzumenty znamenat až 56procentní zhoršení paměťových schopností. Ačkoliv se spekuluje, že by na vině mohl být zmiňovaný kapsaicin, teorie jsou stále na spekulativní úrovni.

Může se vám hodit na Zboží.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám