Hlavní obsah

Vypálit se dá opravdu ledasco, dokazují v Olomouci

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

Vypálit destilát lze u nás z kdečeho. Dokazuje to i pestrá směsice nejrůznějších destilátů, která byla letos přihlášena na 16. ročník soutěže o nejlepší destilát Grand Prix Flora košt v Olomouci. V pondělí je hodnotili degustátoři, ochutnat však budou moci i návštěvníci hanácké metropole.

BEZ KOMENTÁŘE: Košt Video: Právo

 
Článek

Do soutěže byla zaslána byla mimo jiné i pálenka z piva či mochyně peruánské, jejíž žluté až oranžové jedlé plody se označují jako třešeň Inků. „Jsou to jedny z letošních rarit,“ říká garant soutěže Lukáš Juřica s tím, že přihlášeny byly také pálenky z kdoulí či černého jeřábu.

V minulosti se soutěže zúčastnily i pálenky z mrkve, cibule, dřínu, granátových jablek, datlí či exotického ovoce kaki churma, plodu, který roste na stromě s názvem tomel japonský. To svědčí o tom, že vypálit se dá téměř cokoliv.

Hodnotí se mimo jiné vůně a chuť, ovocný charakter, vzhled i celkový dojem z nápoje.
Lukáš Juřica - garant soutěže

Josef Dvořáček z jihomoravských Mikulčic letos do soutěže přihlásil pivovici. „Klasické pivo již před pálením není třeba nechat vykvasit. Využil jsem k pálení obsah sudu z hospody, který měl vadný uzávěr, pivo v něm trochu zoxidovalo a nebylo jej možné již čepovat zákazníkům. Na výrobu pálenky to však byla výborná surovina,“ vysvětluje Dvořáček. Jen značku piva neprozradil. „Plzeňské to ale nebylo,“ dodává s úsměvem.

Ochutnat můžou i návštěvníci

Organizátoři letošního ročníku zaznamenali oproti loňsku o 60 přihlášených vzorků více, celkem jich bylo 338. Většina přihlášených destilátů byla vypálena z tradičních druhů ovoce, jako jsou švestky, jablka, hrušky, višně, meruňky či třešně.

„Nejstarší je pálenka z bezinek z roku 2006 od pěstitele z Úsova,“ prozrazuje Juřica. Degustátoři, kterých bylo zhruba 50, vzorky v pondělí ochutnávali, čichali k nim a hodnotili je v pavilonu E olomouckého výstaviště Flora. V odborné porotě zasedli mimo jiné zástupci Unie destilatérů, Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a další odborníci.

„Hodnotí se mimo jiné vůně a chuť, ovocný charakter, vzhled i celkový dojem z nápoje,“ říká Juřica. „Je to dost náročné. Vzorků, které je třeba ochutnat, je hodně a v každém musíte hledat to, co tam má být,“ doplňuje jeden z degustátorů.

Výsledky soutěže budou vyhlášeny v rámci doprovodného programu festivalu gastronomie Olima, který se na olomouckém výstavišti uskuteční 3. až 6. října souběžně s podzimním veletrhem Flora. Návštěvníci budou moci také vzorky ochutnat.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám