Hlavní obsah

Vířillac dělá vlnobití na každé červené

Novinky, jky

Cadillaky jsou bezvadné automobily. Souhlas? Vířivka je bezvadný doplněk domácnosti. Souhlas? Spojit cadillac a vířivku v jeden ultimátní stroj je sice bez diskuze bezvadný vtip, ale tím vše končí. Cadillac s vířivkou, který vytvořili dva kanadští technici, jsme pracovně nazvali Vířillac. Dělá totiž vlnobití na každé červené.

BEZ KOMENTÁŘE: Dva nadšenci si z cadillacu udělali pojízdnou vířivku

 
Článek

Dvojice techniků přestavěla standardní cadillac v plně funkční pojízdnou vířivku, která by prý mohla v budoucnu jezdit rychlostí až 160 km/h. Tedy ne zcela naplněná samozřejmě. Phillip Weicker a Duncan Forster přestavovali automobil Cadillac DeVille z roku 1969 neskutečných šest let.

Carpool DeVille, jak jej pojmenovali, má osmiválcový motor o objemu 7,7 litru. Proč takové „dělo”? Je to jednoduché, tento obří americký motor totiž pohání nejen samotný automobil, ale také zahřívá vířivku na příjemných 38 stupňů Celsia. Dvojice Kanaďanů žijících v USA nyní plánuje ustanovit nový světový rekord. Chtějí mít nejrychlejší vířivku na světě a plánují, že s ní na speciální dráze dosáhnou rychlosti 100 mil za hodinu, tedy zhruba 161 km/h.

Velké náklady

Dráha Bonneville Salt Flats v Utahu je sice zvyklá pozorovat spíše motorky, jejichž rychlost se blíží k 500 km/h a automobily, jejichž rychlosti se limitně blíží k 1000 km/h, ale stále musíme uznat, že nejde o zanedbatelnou rychlost. Na vířivku. Jenže zatímco řidiči speciálně upravených bleskových aut se soustředí výhradně na to, aby se jejich stroje udržely na trati a nic se nepokazilo, Phil a Duncan se chtějí u svého rekordu cachtat. Že to ale nebude úplná pohoda, naznačují už první záběry, kdy voda stříká z auta ven při sebemenším zabrzdění.

Pozitivní pro dvojici šprýmařů je určitě to, že rekord se jim podaří stanovit tak jako tak, protože žádný rychlostní rekord pro pojízdnou vířivku zatím v Guinnessově knize rekordů neexistuje. Nicméně, aby se mohli účastnit legendární akce Speed Week v Utahu, budou potřebovat startovné. Musí sehnat 10 000 dolarů, tedy něco málo přes 200 tisíc korun. Musí zaplatit také za dopravu, tažná vozidla, palivo, ubytování a uhradit bezpečnostní poplatky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám