Hlavní obsah

Ve Skotsku otevřela své brány nová palírna whisky

Novinky, vps

Na skotském ostrově Islay se ve středu oficiálně otevřela veřejnosti palírna whisky Ardnahoe. Na malém ostrůvku se jedná o první novou destilérku od roku 2005 a o celkově devátou.

Foto: Hunter Laing

Palírna Ardnahoe.

Článek

Se stavbou palírny začala společnost Hunter Laing, která je nezávislou stáčírnou whisky, ke konci roku 2016. První destilace proběhla v říjnu loňského roku a první sud byl naplněn jen o něco později, konkrétně 9. listopadu.

Tuto středu destilérka oznámila, že už je otevřena i pro veřejnost. V nabídce jsou tři typy prohlídek, z nichž každá samozřejmě zahrnuje ochutnávku. Ardnahoe samozřejmě zatím nemůže nabízet svou vlastní skotskou whisky, ta totiž dle zákona musí zrát v sudech nejméně tři roky. K dispozici tak jsou destiláty z nabídky firmy Hunter Laing.

Výhled z palírny do okolí je působivý.

Ardnahoe leží na severovýchodě ostrova mezi konkurenčními palírnami Caol Ila a Bunnahabhain. Za kvalitu whisky zodpovídá Jim McEwan, který je ve světě tohoto zlatavého destilátu velkou osobností – stál například za znovuzrozením destilérky Bruichladdich. V roce 2015 sice odešel do důchodu, ale ten mu ukončila nabídka z Ardnahoe, jež pro něj byla velkou výzvou.

V destilérce plánují produkovat 500 tisíc litrů whisky ročně, z toho většinu ručně bez použití automatizace. Nová palírna na Islay je velkou událostí, naposledy tam totiž otevřeli v roce 2005 značku Kilchoman, přičemž ta byla tehdy novou palírnou na ostrově po 124 letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám