Hlavní obsah

Válku měl Iráčan za dveřmi, na kalašnikov dnes už jen brnká

Novinky, nčs

Raději hudbu než válku. S takovým poselstvím přišel Iráčan Majed Abdennour. Když v jeho zemi zuřila válka, pořídil si k ochraně sebe a své rodiny legendární zbraň kalašnikov. Dnes už však zbraň slouží pouze jako hudební nástroj, napsala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Iráčan nechal předělat zbraň na hudební nástroj.

Článek

Zní to, jako by Abdennour hrál na loutnu, ve skutečnosti však v ruce drží kalašnikov, z něhož už ovšem místo kulek vychází pouze libozvučné melodie. Zbraň si pořídil v minulém desetiletí, kdy v jeho domovském Bagdádu řádila válka a Abdennour se neozbrojený cítil v ohrožení. Aby také ne, když mezi lety 2003 a 2011 podle odhadů zahynulo v zemi až 100 tisíc civilistů.

Foto: Profimedia.cz

Při výrobě nástroje byla použita i krabice od nábojů.

Abdennour, povoláním učitel, se rozhodl, že zbraň nechá předělat na hudební nástroj. „Říkal jsem si, proč bychom měli válčit? Všechna ta pouta, která jsme měli, byla najednou zpřetrhána a Irák se stal jedním velkým bojištěm. Válka byla všude,” popisuje situaci pro agenturu AFP.

Foto: Profimedia.cz

Válku měl Abdennour doslova za dveřmi.

Sám ve válce ztratil mnoho příbuzných a přátel a rozhodl se, že zhmotnění násilí transformuje v nástroj. „Zašel jsem za jedním mužem, který uměl dělat s kovem, a požádal jsem ho, aby mi ze zbraně vyrobil hudební nástroj. Jsem si docela jistý, že si myslel, že mi přeskočilo, ale já jsem byl rozhodnutý,” dodává při brnkání na kalašnikov.

Reklama

Výběr článků

Načítám