Hlavní obsah

V originální pražské hospodě za vámi pivo přijede

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nevšední a originální obsluhu mohou zažít návštěvníci hned ve dvou podnicích v Praze. Jak dospělí, tak i děti jsou nadšení ze speciálních vláčků, které přivezou jídlo a pití až do stanice zákazníka, tedy k jeho stolu.

V restauraci Výtopna rozváží drinky speciální vláčkyVideo: Novinky

 
Článek

V posledních letech se nejen v Praze, ale po celé České republice rozšířil v několika restauracích nový typ obsluhy. Náš štáb navštívil hned dva podniky, ve kterých obsluhují zákazníky ne barmani, ale především vláčky, které vyjíždějí s jídlem a pitím.

Ve Výtopně vláček přiveze pivo až ke stolu

Na Václavském náměstí v restauraci Výtopna se rozprostírá modelová železnice, která zahajuje svoji cestu vždy na baru. Odtud vyrážejí ke svým zákazníkům jednotlivé mašinky s vagóny naplněnými načepovaným pivem a všelijakými drinky.

„Celá myšlenka vznikla v hlavě našeho pana majitele, který první takovou restauraci otevřel v roce 2009 v Brně. Odmalička se věnoval mašinkám. Malinko se inspiroval i filmem Kulový blesk,“ říká IT manažer Jiří Lof.

Pražská restaurace letos oslavila čtvrté narozeniny své existence. Zaměstnanci si pochvalují obrovský zájem mezi návštěvníky, kteří jsou z této obsluhy nadšení.

„Chodí nám sem dospělí s dětmi, mladí lidé ale třeba také skupina babiček, které kdysi pracovaly na nádraží a mají k železnici blízko. Chodí k nám na pivečko pravidelně každé dva týdny,“ dodává Lof.

Vláčky vyrážejí z tzv. výpravny neboli baru a přijedou na programem určené místo k danému konkrétnímu stolu. Vláček tam počká zhruba 15 vteřin, aby si objednané pití zákazník vlastnoručně vyložil. Poté se vrací zase zpět k baru.

V kavárně Pacific Café rozváží jídlo a pití speciální vláčkyVideo: Novinky

Kavárna rozváží i dezerty

Také kavárna Golden Pacific Café v Nových Butovicích rozváží pití, ale také jídlo pomocí speciálních mašinek a vagónů.

„My jsme se hlavně soustředili na to, aby vláčky dovezly nejen dezerty, ale hlavně také cappuccino a latté. Ta dráha není vytvořená jako klasické modelové kolejiště, ale je to rovná plocha,“ dodává spolumajitel kavárny Michael Korb.

Momentálně v kavárně hosty obsluhuje celkem 11 lokomotiv a celková délka kolejiště je přes 200 metrů.

„Využili jsme vlastního programátora, máme vlastní produkt. Vše je dopředu naprogramováno. Mašinky neustále drží svůj směr, i když se často stane, že si hlavně malí zákazníci hrají s výhybkami,“ popisuje majitel.

Častými zákazníky jsou tak především rodiče se svými dětmi, kteří jsou z vláčků nadšení. Kromě netradiční obsluhy má kavárna také své vlastní výrobny. „Zakládáme si na tom, aby sladký a slaný sortiment byl vždy čerstvý a taky z kvalitních surovin,“ dodává Korb.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Stejně jako kavárna Golden Pacific Café i restaurace Výtopna chystají pro své zákazníky spoustu novinek. Výtopna bude už od podzimu pomocí vláčků rozvážet také jídlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám