Hlavní obsah

V JAR probíhá nemilosrdná válka mezi policií a pytláky lovícími měkkýše

Onoho dne se Deurick van Blerk vydal po setmění na moře. Zamířil k mysu Dobré naděje na samém jihu afrického kontinentu, kde chtěl nezákonně lovit ušně - měkkýše vyhledávané bohatými gurmety. Bylo to 11. srpna, nikdy už se ale nevrátil. V přístavu Hout Bay na jihu jihoafrického Kapského Města jsou jeho příbuzní přesvědčeni, že šestadvacetiletého mladíka zabila policie a že se stal obětí další námořní bitky mezi pytláky a pořádkovými silami, píše AFP.

Foto: Profimedia.cz

O ušně je zájem především v Číně.

Článek

Je to nemilosrdná válka, na níž se přiživují místní gangy a mezinárodní mafie. Drobky z tohoto stolu zajišťují přežití místních komunit. „My jsme s Deurickem začali pytlačit v patnácti letech,” řekl agentuře AFP jeho bratranec Bruce Van Reenen.

Ušeň druhu haliotis midae, která žije pouze v jihoafrických vodách, je jejich nejoblíbenější kořistí. Delikátní masíčko si oblíbili bohatí gurmeti v Číně, kde se těší stejné popularitě, jako rohy nosorožců využívané v tradiční medicíně.

Po těle ani vidu ani slechu

„Obvykle jsme lovili společně. Ale té noci jel sám. Já jsem plul na Camps Bay, on kolem Kapského poloostrova,” říká Bruce Van Reenen. Deurickova družka, která později porodila dcerušku, jej za úsvitu očekávala v rodinném domku v chudinské čtvrti Hangberg, aby si spolu vypili ranní kávu.

Nebylo po něm vidu ani slechu. Ani moře nevyplavilo jeho tělo. Jeho dva společníci obviňují zvláštní jednotku námořní policie, že ho zastřelila, když se snažila zadržet jeho loďku. Policie zahájila vyšetřování, které zatím pokračuje.

„Díry po kulkách na loďce ukazují na to, že policisté skutečně stříleli,” uvedl mluvčí ministerstva rybolovu Khaye Nkwanyana. „Mohou střílet jen v případě legitimní obrany,” vysvětluje.

Člen obviněné zvláštní jednotky inspektor Erich Koekemoer své kolegy hájí: „Když je můj život v ohrožení, mohu se bránit střelbou.”

Až 220 tisíc za kilogram

Střety mezi rybáři a policisty jsou četnější od té doby, co zde úřady posílily hlídky.

Podle nedávné zprávy nevládní organizace Traffic se sídlem ve Velké Británii se 90 procent jihoafrických ušní vyváží do Hongkongu, z toho dvě třetiny nelegálně. Prodávají se za 350 až 8500 eur (9000 až 220 tisíc korun) za kilogram.

Měkkýši tak naplňují obzvláště lukrativní černý trh. V srpnu zachytili celníci v Hongkongu dva vozy, které v kufru převážely 316 kilogramů ušní v tržní hodnotě 210 tisíc eur (5,4 milionu korun). Jihoafrická policie oznámila, že minulý měsíc zachytila deset kilogramů ušní na hranicích s Botswanou.

Rybáři vydělají pakatel

Jihoafričtí rybáři lovící načerno však z toho mají jen málo: ne více než 20 dolarů (450 korun) za kilogram. „Prodávají ušně zprostředkovatelům, kteří je dodávají syndikátu čínských kupců. Kapsy si namastí zprostředkovatelé, ne pytláci,” říká jeden obyvatel přístavu Hout Bay.

Tito zprostředkovatelé platí hotově, ale v mnoha dalších oblastech jsou napojeni na gangy a vyměňují ušně za drogy, dodává.

Ve zprávě organizace Traffic se zdůrazňuje rozsah tohoto trhu: čínské organizace kupují ušně od místních gangů, jimž platí v drogách. Zapojena je do toho spousta lidí, uvádí se v ní. Organizace je nejvíce znepokojena tím, jak nelegální lov ušní tyto měkkýše ohrožuje. Od roku 2000 bylo u jihoafrického pobřeží nelegálně vyloveno 37 tisíc tun ušní. Tento obchod ročně vynáší asi 52 milionů eur (1,3 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám