Hlavní obsah

Ukrajinec přišel s opravdu podivným využitím kávového lógru

Novinky, nčs

Pokud jste milovníky kávy, pak jistě znáte ten příjemný pocit, kdy hned po probuzení ložnicí voní čerstvá káva. A co teprve, kdybyste si kávu mohli nasadit přímo na nos? Takovou možnost totiž nabízí brýle vyrobené z kávového lógru. Nezvyklou surovinu používá k výrobě ukrajinský výrobce, který myslí především na přírodu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinec vyrábí sluneční brýle z lógru na kafeVideo: Reuters

 
Článek

Není novinkou, že ze zbytků kávy se již vyrábí ekologický nábytek, kelímky či biopalivo. Kyjevský podnikatel Maksym Havrylenko se však rozhodl stát se průkopníkem ve výrobě ekologických slunečních brýlí. Zpočátku experimentoval i s ostatními přírodními materiály. Zkusil kardamom, mátu nebo třeba petržel. Ideální vlastnosti objevil nakonec právě ve zbytcích kávy, které smíchá s rostlinným olejem a následně vylisuje potřebný tvar.

„Zaprvé, káva má černou barvu a černé brýle se hodí ke všemu. Zadruhé je na světě produkováno neskutečné množství kávy, takže o materiál není nouze,” vysvětluje Havrylenko, jenž pochází z rodiny optiků, což jeho rozhodnutí zřejmě rovněž podpořilo.

U otce však zprvu pochopení nenašel. „Když jsem mu poprvé řekl o nápadu vyrábět brýle z kávy, klepal si na čelo. Když jsem mu přinesl první vyrobené brýle, vzal je do ruky, zlomil je a řekl, že to nikdy nemůže fungovat,” vzpomíná na krušné začátky mladý muž. Po roce a půl vývoje však zapracoval na materiálu tak, že i jeho otec uznal, že se jedná o velmi zajímavý způsob zpracování.

Můžete je zakopat na zahradě

Brýle jsou podle výrobce dostatečně flexibilní a mohou posloužit například jako alternativa k těm běžným plastovým.

„I když se brýle zlomí, není to konec světa, prostě je můžete zakopat na zahradě a ony se zhruba za deset let rozloží. Nezatěžují životní prostředí a planeta vám poděkuje,” vyjmenovává výhody ekologických brýlí, které prodává v přepočtu za zhruba dva tisíce korun.

A co je cílem ekologicky smýšlejícího muže? „Chceme propagovat na Ukrajině, a pokud možno na celém světě, myšlenku čistých produktů a rozumného nakládání s odpady,” uzavírá Havrylenko.

Může se Vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám