Hlavní obsah

Teplé pivo jako boj proti alkoholu. Je to mučení, stěžují si Mexičané

Právo, brw, nčs

Mexičtí milovníci piva se možná budou muset rozhodnout, zda si zlatavý mok dají teplý, nebo vůbec. Stane se tak, pokud projde zákon zakazující prodej chlazeného piva. Ten navrhuje v hlavním městě Mexico city radní za Stranu národní obrody (Morena) Lourdes Pazová Reyesová. Podle radní je to nejlepší způsob, jak snížit spotřebu alkoholu.

Foto: Profimedia.cz

Vychlazené pivo si Mexičané nechtějí odpustit.

Článek

Návrh zákona, který ve středu radní předložila, se však ihned stal terčem kritiky odpůrců. „Je neuvěřitelné, jakými hloupostmi se radní zabývají,“ posteskl si na Twitteru muž s přezdívkou Pivař.

„Při teplotách, jaké v Mexiku panují, je pití nevychlazeného piva něco jako mučení,“ přidal se další. Návrh je namířen i proti malým „osvěžovnám“, které lemují ulice města. Povinnost prodávat teplé pivo by většinu z nich zlikvidovala.

Někteří z kritiků by dokonce byli pro zvýšení daně za alkohol, ale požadují, aby teplota piva byla zachována. Na Twitteru se pod společným hashtagem #ConLasCervezasNo (v doslovném překladu „s pivem ne”, míněno však ve významu „nechte naše pivo na pokoji”) objevují kromě názorů uživatelů také vtipy, jejichž terčem je často právě politická strana, jejíž součástí je navrhovatelka zákona.

Zastánci návrhu však poukazují na fakt, že země je zaplavena levným alkoholem, který vede i ke zvýšené kriminalitě, jak píše server deníku Guardian. Až tři čtvrtiny respondentů v průzkumu uvedly, že alkohol je jednou z hlavních příčin kriminality a nespolečenského chování.

Problémem amerického státu je rovněž falšování alkoholu. Dokonce až 45 procent lahví alkoholu v zemi je podle informace z kontrolního úřadu falešných.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám