Hlavní obsah

Technická vychytávka z Hvězdných válek se brzy může stát skutečností

Novinky, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před Lukem Skywalkerem, hlavním hrdinou kultovní filmové řady Hvězdné války, se jeho dvojče princezna Leia Organa objevuje jako hologram. V roce 1977, kdy první díl kasovního trháku zamířil do kin, byla představa, že při rozhovoru uvidíte druhého člověka trojrozměrně, vědeckofantastickým prvkem. Po více než čtyřiceti letech se ale nápad scénáristů stává skutečností.

BEZ KOMENTÁŘE: Leia Display

 
Článek

Na vývoji telefonu, který by umožňoval volajícímu pozorovat trojrozměrný obraz osoby nebo osob u druhého přístroje, pracuje polská firma Leia Display Systems. Vývojáři si pro název firmy zvolili právě jméno hrdinky Hvězdných válek, která se proslavila účesem z vlasů spletených kolem hlavy. Jejich snahou je ještě letos sestrojit pracovní model přístroje tak, aby úspěšně prošel příslušnými zkouškami.

Předtím ale musejí mít k dispozici účinné interaktivní zařízení pracující s trojrozměrným hologramem. Abyste mohli telefonovat trojrozměrně, budete muset sedět před kamerou vybavenou dvěma objektivy a mikrofonem. Oba obrazy, které objektivy vytvoří, se spojí do trojrozměrné podoby. Prostřednictvím internetu se vjem přenese k osobě, s níž budete hovořit. Hologramové zařízení jej pomocí laserového projektoru promítne na „obrazovku“ vodní páry, která vytváří trojrozměrný dojem. Zařízení dovolí volajícímu nejen mluvit a naslouchat, ale také se pohybovat.

Vzdálenost nebude hrát roli

Techniky firmy na nápad, jak vytvořit trojrozměrný telefonický hovor, přivedla návštěva jednoho nočního klubu, kde pouštěli laserové paprsky na suchý led. Využití nové technologie je skutečně široké: sahá od sledování rodinné slavnosti, které se nemůžete zúčastnit, přes fandění oblíbenému fotbalovému týmu ve třech rozměrech až po možnost, že špičkový chirurg bude moci řídit složitou operaci na druhém konci planety.

Volající tak bude moci hovořit se svými blízkými a přáteli přes půl světa, ale bude mít dojem, že stojí přímo před nimi. Společnost věří, že se její vynález objeví na trhu nejpozději do pěti let.

„Naše hologramy posunou telefonní volání pomocí videokamer o úroveň výš,“ tvrdí Marcin Panek, ředitel Leia Display Systems. „Pracujeme na technologii, která ještě před čtyřiceti lety byla pouhou představou bláznivých snílků. Jednoduše řečeno, vědecká fantastika se stává vědeckou skutečností.“

Holografická místnost

„Dnes ještě trojrozměrný obraz vytvářejí přístroje velké skoro dva metry. Proto pracujeme na jejich menších verzích, které se vejdou na servírovací stolek ve vašem obývacím pokoji,“ vysvětluje Panek. Polská firma předpokládá, že zpočátku budou její přístroje stát tisíce dolarů. Stejně jako v případě dalších technických novinek, jakmile se rozšíří, jejich prodejní cena výrazně poklesne.

„Jsem přesvědčen, že během deseti let vytvoříme plně holografickou místnost, kterou představil George Lucas před čtyřiceti lety ve Hvězdných válkách. V ní bude možné vytvářet trojrozměrný obraz všude, nejen před speciální kamerou. Není to nemožné. Když vezmeme v úvahu prudký rozvoj informačních technologií v posledních letech, je uvedení obdobné techniky ke spotřebitelům jen otázkou času,“ tvrdí Panek.

Roste konkurence

Jeho firma si ale bude muset hodně pospíšit. Není totiž jediná, která na trojrozměrném telefonování pracuje. Americká společnost Imagination Farm již na internetu představila projekt hologramových promítacích přístrojů, určených pro chytré telefony a tablety. Pro vytvoření trojrozměrného pohybujícího se obrazu využívají dvě parabolická zrcadla. Také tento systém, nazvaný Holho, potřebuje speciálně upravenou videokameru.

Výrobce už dnes nabízí různé verze systému, lišící se nejen tvarem a velikostí, ale i cenou. Nejlevnější model se dá pořídit už za 28 dolarů (565 Kč). Pro nejdražší verzi budete muset sáhnout do peněženky pro 104 dolarů (2 100 Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám