Hlavní obsah

Dno Pacifiku vydalo jedno ze svých tajemství

Novinky, nčs

Na místech, kde se během druhé světové války odehrávaly tuhé námořní bitvy, se dnes prohání posádka lodi RV Petrel, která se snaží vypátrat vraky potopených lodí. A ve vodách Pacifiku nyní slaví úspěch s odhalením tajemství z bitvy u Midway.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hledači vraků pátrají na oceánských dnech po lodích potopených za druhé světové válkyVideo: VULCAN INC. , AP

 
Článek

Přibližně v polovině cesty mezi Japonskem a Spojenými státy se z lodi spouští pod hladinu podvodní přístroje, které prozkoumávají dno Tichého oceánu. V místech, kde se odehrála bitva u Midway, jedna z nejdůležitějších druhé světové války, totiž zbyla spousta otázek.

Posádka lodi RV Petrel, která pátrá po vracích, objevila minulý týden japonskou letadlovou loď Kaga, jež se poroučela ke dnu právě v bitvě u Midway.

Za projektem stál spoluzakladatel společnosti Microsoft Paul Allen, který v loňském roce zemřel. V jeho úsilí však tým odborníků pokračuje a nyní v hloubce přibližně 5400 metrů objevili podstatnou část vraku lodi.

„Jsme rádi, že můžeme pokračovat v odkazu Paula Allena. Mise spočívá v zachování historických okamžiků, vzdělávání lidí v oblasti historie a uctění památky těch, kteří padli na palubách válečných lodí,“ říká vedoucí podmořských operací na Petrelu Rob Kraft.

Testy potvrdily domněnku

Malá část Kagy byla objevena již v roce 1999 a testy nyní odhalily, že posádka Petrelu minulý týden skutečně vypátrala hlavní vrak letadlové lodi potopené před 77 lety. Většina plavidel, která byla v bitvě potopena, zůstává neobjevena.

Máte přebytečných pár miliard? Nad touhle jachtou by zaplesal i Jules Verne

Muži

Posádka Petrelu, která objevila už 30 vraků, věří, že se podaří v dohledné době lokalizovat i zbytek lodí z bitvy, která pro Spojené státy znamenala velmi důležité vítězství nad Japonskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám