Hlavní obsah

Švýcarští vinaři si pochvalují změny klimatu, mají díky nim kvalitnější vína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

Pěstitelé révy ze všech vinařských regionů Švýcarska hlásí rekordně kvalitní úrodu hroznů. Klimatické změny sice trápí většinu zemědělců v Evropě především kvůli velmi vysokým teplotám a suchu, jenže producentům hroznů naopak prospívají. Réva totiž v horkém a suchém počasí dává lepší úrodu, z níž vznikají delikátnější vína.

Foto: Profimedia.cz

Švýcarští vinaři jsou ze změn klimatu nadšení.

Článek

„Globální oteplování je pozitivní všeobecně pro švýcarské pěstitele révy, protože jim dopřává lepší vyzrávání, zvláště u pozdně zrajících odrůd,“ tvrdí Vivian Zuffereyová ze společnosti Agroscope. Podle klimatologů vzrostla průměrná teplota v celém Švýcarsku za posledních sto let o 1,6 stupně Celsia.

„Teploty v dalších letech podle očekávání porostou, ale je těžké říct, zda to povede k suchému, či naopak vlhkému klimatu,“ dodala Zuffereyová.

Pěstitelé révy můžou určitými agronomickými zásahy pomoci vyzrávání hroznů. Když je slunce málo a příliš vlhko, můžou rostliny zbavovat spodních listů a dopřát tak střapcům s bobulemi více záření. Když je naopak příliš horko a sucho, ponechané listy slouží jako stínítka.

„Pěstitelé jsou pokoušeni, že by vysadili nové odrůdy, které byly typické pro jižnější oblasti. V kantonu Valais jsme mívali hlavně Syrah celá desetiletí, ale člověk by tam teď mohl uvažovat i o Cabernetech, například,“ míní Zuffereyová.

Vyšších cukernatostí a extraktivnosti díky teplejšímu počasí dosahují také hrozny na jižní Moravě. Tamní úrodu však nejvýrazněji ovlivňuje počasí na konci srpna a počátku září.

Reklama

Výběr článků

Načítám