Hlavní obsah

Svůj nápad proměnili v továrnu na peníze. Kreslící robot nadchnul tisíce lidí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři mladí italští tvůrci měli už od svého dětství velmi blízko k umění a technice. Obě tyto vášně se nakonec partě nadšenců podařilo spojit – výsledkem je unikátní robot Scribit, který umí cestovat a kreslit po zdech. Jak se nakonec ukázalo, šlo bez nadsázky o miliónový nápad.

Robot Scribit v akciVideo: Kickstarter

 
Článek

Nadšenci totiž neměli na rozjetí masové výroby vůbec žádné peníze. A tak požádali o příspěvek samotné uživatele prostřednictvím crowdfundingového serveru Kickstarter. Robota přitom slíbili každému, kdo zaplatí alespoň 350 dolarů, tedy v přepočtu 7 800 Kč.

Zájem ze strany lidí byl obrovský, přístroj zakoupilo bezmála 3500 lidí. Celá řada z nich neváhala navíc tvůrce podpořit i vyššími částkami a poslala jim klidně i více než 900 dolarů (20 150 Kč).

Svůj nápad – a pochopitelně také svou vášeň pro umění a techniku – tak tři mladí tvůrci z Itálie dovedli proměnit doslova v továrnu na peníze. Dohromady totiž od lidí získali přes 1,6 miliónu dolarů, tedy v přepočtu 35 miliónů korun.

Foto: archív tvůrců

Prototyp kreslícího robota

Foto: archív tvůrců

Robot Scribit

Kreslí, ale i maže

Robot Scribit může být v praxi velmi užitečný pomocník. Dovede se bezdrátově spojit s počítačem, chytrým telefonem nebo tabletem. Z těchto zařízení je pak do něj možné nahrát nejrůznější obrázky, které malý pomocník s kolečky překreslí na zeď.

Pracovat sice dovede v základu jen se čtyřmi barvami a jejich kombinacemi, ale vložené fixy je možné různě zaměňovat za jiné. Praktické je také to, že v útrobách robota se ukrývá i guma, která v případě potřeby dovede napsaný text nebo obrazec zase smazat, aby bylo na vytyčenou plochu možné vytvořit další dílo.

Doma i ve firmě

Scribit tak může například v restauracích neustále přepisovat denní nabídky, případně v kancelářích na zdech psát pracovníkům všechny důležité poznámky a průběžně je aktualizovat. Stejně tak tento pomocník najde uplatnění v domácnosti, kde může neustále vytvářet na zdech nové a nové obrazce.

Tvůrci počítají s tím, že se Scribit dostane i do volného prodeje. Stát by se tak mělo ještě před letošními Vánocemi.

Foto: archív tvůrců

Prototyp kreslícího robota

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám