Hlavní obsah

Světelný meč Luka Skywalkera měl vynést miliony. Z aukce ale sešlo

V kalifornském Los Angeles se měl ve čtvrtek dražit světelný meč, který údajně ve filmu Star Wars: Nová naděje používala postava Luka Skywalkera. Rekvizita ale byla na začátku týdne stažena z aukce. Není totiž jisté, že je pravá.

Foto: Reuters

Světelný meč, o jehož pravosti se pochybuje.

Článek

Podle společnosti Profiles in History, která měla meč dražit, se jedná o jeden z pěti exemplářů, jež využíval během natáčení herec Mark Hamill, uvedla agentura Reuters. Očekávalo se, že světelný meč mohl vynést až 200 tisíc dolarů (4,5 milionu korun).

Meč navrhl oscarový designér Roger Christian, který také k aukci dodal dopis potvrzující autenticitu díla. Před začátkem dražby se ale objevilo vícero pochyb o pravosti, podle některých fanoušků zabývajících se rekvizitami z této slavné filmové série se může jednat o repliku nebo prototyp. Nejistota byla tak velká, že meč byl z aukce preventivně vyškrtnut.

„Ve světle protichůdných informací o původu světelného meče Rogera Christiana jsme se rozhodli stáhnout položku z aukce, dokud pan Christian nevyjasní nesrovnalosti, na které jsme byli upozorněni,“ uvedla v prohlášení společnost Profiles in History.

V originálních rekvizitách ze série Star Wars se točí velké peníze. Například loni se jiný světelný meč vydražil za 450 tisíc dolarů (10,2 milionu korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám