Hlavní obsah

Společnost ho nebavila, tak ve městě duchů hledá stříbrnou žílu

Novinky, nčs

Býval vysokoškolským učitelem, mnohem více ho však lákalo pátrání po ztracené stříbrné žíle v kalifornských horách. Nejdříve jezdil Američan Robert Louis Desmarais do města duchů přes letní prázdniny, později se však rozhodl dát sbohem společnosti a pátrat celoročně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Poprvé se vydal dnes 70letý Desmarais do Cerro Gordo, kdysi jednoho z nejplodnějších stříbrných dolů v Kalifornii, před 22 lety. Ačkoliv nejdřív trávil čas v opuštěném městečku, které kdysi mělo až 4500 obyvatel, pouze v období letních prázdnin, později se rozhodl dát společnosti vale definitivně a do „města duchů” se odstěhoval.

„Tenhle důl pomohl vybudovat Los Angeles,” vypraví vitální muž, jenž příběh zapomenutého místa se zájmem líčí turistům. Ti si od něj také kousky stříbra mohou koupit, Desmarais si účtuje v přepočtu od jednoho do pěti set korun za kus.

Průvodce by také rád v budoucnu prováděl návštěvníky důlním podzemím. Proti myšlence se však staví majitelé dolu, kteří takový nápad považují za krajně nebezpečný.

Manželka se musela odstěhovat

Následovník hledačů stříbra z předminulého století se pravidelně vydává s potřebným vybavením do okolí a hledá ztracenou stříbrnou žílu. Je přesvědčen, že v okolí zbývá ještě mnoho ušlechtilého kovu.

Dřív Desmarais žil v horách s manželkou, ta však musela místo opustit, život v nadmořské výšce 2500 metrů jí nedělal dobře, odstěhovala se proto do Nevady.

Nejbližší město, kam občas Desmarais musí zajet, aby doplnil zásoby, je vzdáleno přibližně 30 kilometrů. V domě po bývalém hledači stříbra si sice topí nasbíraným dřívím, problém je však absence vody.

A že byste si mohli sami v horách připadat opuštění? „Společnost mi dělají duchové,” vtipkuje vlk samotář, jenž stále doufá, že se mu podaří objevit zapomenuté bohatství. „Věřím, že ho najdu, proto jsem pořád tady,” uzavírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám