Hlavní obsah

Sladké zlato člověku pomůže, v peněžence však udělá průvan

Novinky, nčs

Pokud se setkáte s pojmem „tekuté zlato z Nového Zélandu”, věřte, že se nejedná o žádný druh alkoholu. Řeč bude o manukovém medu, který díky své vzácnosti a pozitivním účinkům na lidské zdraví patří po celém světě mezi vyhledávané potraviny. Připravte se ale, že vám pořádně provětrá peněženku.

Foto: Profimedia.cz

Květy balmínu metlatého

Článek

Manukový med se od těch běžných liší hned v několika ohledech. Tím nejzásadnějším je, že med pochází pouze z květů balmínu metlatého, teplomilné rostliny s původem na Novém Zélandu. A byli to právě Maorové, původní obyvatelé Nového Zélandu, kteří dřevině přezdívali manuka a dali tak vzniknout názvu vzácného medu.

Kromě specifického původu má manukový med rovněž antibakteriální účinky, což z něj dělá v poslední době oblíbený doplněk stravy. I přes relativně krátkou dobu, po kterou jsou účinky manukového medu známé, už se na trhu objevují kvalitnější a méně kvalitní výrobky. K rozeznání poměrně dobře slouží faktor medu, což je zjednodušeně řečeno certifikace kvality medu a jeho antibakteriálních účinků.

Kromě slazení vlažných čajů se tak používá k výrobě gelů a krémů pro ošetření pokožky, například při popálení či pořezání, kdy účinky medu dokáží nahradit běžné chemické dezinfekce.

Leze do peněz

Asi nepřekvapí, že výrobci si za zdravý a veskrze moderní produkt účtují nemalé peníze. Jedním takovým je novozélandská společnost The True Honey. Jejího spoluzakladatele Jima McMillana uchvátila novozélandská dřevina natolik, že se rozhodl odkoupit pozemky, na kterých balmín roste, a začal vyrábět kvalitní manukový med.

Kromě výroby medu je podle McMillana nedílnou součástí podnikání péče o včelstva, na kterých celá výroba stojí. Manukový med s vysokým faktorem si dokonce vyžádal i speciální edici.

V roce 2017 bylo vyrobeno celkem tisíc lahví, které mají nyní zákazníci možnost zakoupit. Cena jednoho kalíšku medu z limitované edice je 1888 novozélandských dolarů (27 tisíc korun). Balení medu s faktorem 1700+ MGO (běžná hodnota se pohybuje okolo 300-500+ MGO) váží 230 gramů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám