Hlavní obsah

Senior posílá část důchodu dětem, jemu pomohl sir Winton

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Určitě není v Česku obvyklé, že by 88letý důchodce pobíral sirotčí důchod. A když už si jím může zlepšit podzim života, aby se vzdal jeho převážné části ve prospěch dětí z nejchudších zemí světa. Jednoho takového máme – Asafa Auerbacha, kterého před smrtí v koncentračním táboře zachránil sir Nicholas Winton.

Foto: Nadace Via

Senior filantrop Asaf Auerbach

Článek

Asafa Auerbacha objevila Nadace Via, která od roku 1998 uděluje cenu Via Bona s cílem obnovit zpřetrhanou tradici filantropie v České republice.

Pan Auerbach se stal jedním z patnácti letos nominovaných, konkrétně v kategorii věrný dárce. Už přes deset let totiž věnuje dvě třetiny svého sirotčího důchodu potřebným dětem.

Já věřím, že pomůžete-li někomu v dětském věku, můžete mu úplně změnit život a ten pak, až vyroste, bude měnit k lepšímu další životy
Asaf Auerbach

„I jemu přitom v minulosti pomohli druzí – za druhé světové války ho před transportem do koncentračního tábora zachránil sir Nicholas Winton. Dnes Asaf Auerbach sám pomáhá dětem v nouzi.

Začal pomáhat 150 korunami

Ve věku sedmdesáti sedmi let začal dostávat sirotčí důchod určený pro ty, kterým jako neplnoletým zemřeli rodiče během nacistické okupace. Rozhodl se jeho část pravidelně zasílat na pomoc dětem,“ popsal nominanta na cenu za filantropii, Zdeněk Mihalco z Nadace Via.

„Na světě stále žijí statisíce dětí, které pomoc naléhavě potřebují. Proto jsem se rozhodl část svého důchodu věnovat ve prospěch potřebnějších. Táta s mámou by mne určitě pochválili,“ komentoval své dárcovství Asaf Auerbach, který žije v Praze.

„Mně také pomohli, když jsem byl dítětem. Já věřím, že pomůžete-li někomu v dětském věku, můžete mu úplně změnit život a ten pak, až vyroste, bude měnit k lepšímu další životy,“ dodal.

Mezi pracovníky UNICEF, kteří ho na cenu navrhli, se během let pan Auerbach stal legendou. „Nejprve nám posílal částky jako 150 korun, pak tři sta korun a nyní od něj pravidelně každý měsíc chodí okolo dvou tisíc korun. A to nejsme jediná organizace, které pomáhá. Od začátku své pomoci se zajímá, účastní se diskusí, posílá nám e-maily s dotazy. Díky lidem, jako je on, vždy můžeme být na místech, kde nás děti aktuálně potřebují. V tu chvíli. Ať už jde o nejchudší části světa, nebo místa, která zdrtila nějaká náhlá přírodní katastrofa,“ popisuje přínos takzvaných Přátel dětí UNICEF Miroslav Ledvinka z české pobočky organizace.

Zda Asaf Auerbach cenu obdrží, rozhodne komise porotců složená ze zástupců firem, společností, neziskových organizací a novinářů. Spolu s dalšími porotou vybranými z téměř 150 nominovaných se o vítězství dozví na slavnostním večeru 19. října v Praze.

Na narozeninách vybral přes milión

Mezi nominovanými se letos objevil i známý podnikatel a vlastník firmy Zátiší Group, Ind dlouhodobě žijící v Praze Sanjiv Suri. Ten má šanci získat cenu v kategorii mecenáš za tak trochu kuriózní kousek, kterým přinutil ke štědrosti i mnoho lidí ve svém okolí.

„Na své narozeninové oslavě vybídl své hosty, aby místo dárku podpořili organizaci Člověk v tísni, která v Kambodži zachraňuje dětské životy. Vybranou částku přislíbil zdvojnásobit. Výsledkem byl dar v hodnotě 1 350 000 korun, který pomohl v této zemi vybavit 42 porodnických center,“ osvětlil nominaci dalšího adepta na cenu Via Bona Mihalco, s tím, že majitel firmy posílá na dobročinné účely každý rok až padesát procent svého zisku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám